Valet till EU-parlamentet

Said Abdu (L) lovar att redovisa kvitton fast det inte behövs

2:32 min

Om liberalen Said Abdu från Trollhättan blir EU-parlamentariker lovar han att öppet redovisa sina kostnader trots att han inte behöver. En inställning som han delar med de flesta andra toppkandidater visar en enkät som Ekot gjort.

I dag får alla EU-parlamentariker 45 000 kronor i månaden för att täcka kontorskostnader, pengar som de inte behöver redovisa med ett enda kvitto. I en enkät som Ekot skickat till partiernas fem toppkandidater lovar alla en viss öppenhet med hur de använder pengarna.

Liberalernas andranamn, Said Abdu, vill ha maximal öppenhet.

– Jag tycker att det är viktigt att man är transparent gentemot sina väljare. Därför kommer jag självklart att redovisa mina kvitton öppet.

En ledamot i EU-parlamentet får alltså 45 000 kronor i månaden, skattefritt, som de inte är skyldiga att redovisa. Det kan till exempel användas till kontor i hemlandet, trycksaker eller till att ordna konferenser.

Europeiska journalister som har försökt granska hur kontorspengarna används har kunnat visa både på felaktig användning av pengar och sett tecken på att en del parlamentariker helt enkelt behåller pengarna själva.

Men svaren till Ekot lovar alltså mer internkontroll och större öppenhet från svenska parlamentariker i framtiden.