Skog och miljö

Skadeinsekter ska stoppas med lim och sand

2:15 min

Sveriges största producent av skogsplantor, Svenska skogsplantor, slutar nästa år helt med kemiska bekämpningsmedel mot insekter. Ett skydd av lim och sand ska ersätta gifterna.

Traditionellt har skogsplantskolorna använt insektsgift för att bekämpa snytbaggen, det största hotet mot nyplanterad gran och tall.

De senaste åren har användningen av insektsgift mot snytbaggen minskat i takt med att det utvecklats flera olika fysiska skydd mot snytbaggen.

Nu har utvecklingen gått så långt att Sveriges största skogsplantföretag, statliga Svenska skogsplantor, nästa år helt slutar med kemisk bekämpning.

– Istället för att sprutas med gift sprutas de decimeterhöga plantornas stammar med ett lim på ett löpande band och vid nästa station strösslas de med en speciell sand, berättar Stefan Ivarsson som är chef på Svenska skogsplantors plantskola i Lugnet, Bålsta.

Plantskolan där producerar 15 miljoner gran- och tallplantor per år. Hela företaget producerar 130 miljoner skogsplantor.

Limmet och sanden skyddar de späda stammarna mot snytbaggens dödande gnag.

Det är professor Göran Nordlander på SLU som tillsammans med en kollega forskat fram lim- och sandskyddet. Han gläds över att Sveriges största skogsplantföretag nu helt slutar med insektsgift.

– Ett svenskt skogsbruk helt fritt från insekticider skulle kunna vara bra marknadsföringen, säger Göran Nordlander.

Sammanlagt planteras 350 miljoner granar och tallar i Sverige varje år.