LSS

Dövblinde Oliver mister nästan all hjälp med att kommunicera

1:34 min

Dövblinde 13-åringen Oliver Damberg behöver hjälp med att kommunicera med omvärlden. Enligt ett beslut från Försäkringskassan ska den hjälpen minskas från cirka tre timmar till 22 minuter per dag.

En av anledningarna är att Försäkringskassan anser att det är föräldrarnas ansvar att sköta kommunikationen med sin son, på Olivers fritid.

– Enligt Försäkringskassans egna riktlinjer, så upphör allt föräldraansvar vid 12 års ålder. Man kan inte hursomhelst ha vab med ett barn som är 12 år. Eftersom han är ännu äldre, tänkte vi att föräldraansvaret skulle minska, men istället är Försäkringskassan ännu hårdare med föräldraansvar, säger mamma Madeleine Damberg.

Enligt Försäkringskassan är föräldraansvar, en del av en helhetsbedömning.

– Till viss del har man sett att föräldrarna är med på fritidsaktiviteter. Men det finns också behov av att en assistent är med och tolkar för tredje person för att Oliver ska kunna kommunicera, säger Birgitta Lindgren, områdeschef på Försäkringskassan, som argument för varför tiden har satts till 22 minuter för kommunikation per dag.

Madeleine Damberg är kritisk.

– Han ska inte vara bunden till sina föräldrar för att överhuvudtaget kunna gå på fritidsaktiviteter, eller ta sig till affären för att köpa en glass, säger hon.