Intervju

Omir satt i kinesiskt omskolningsläger

2:55 min

I omskolningslägret i Kina tvingades Omir Bakali att äta griskött och prisa president Xi Jinping.

Det värsta var när folk bara försvann, berättar han för Ekot.

Enligt källor till FN hålls omkring en miljon kinesiska uigurer, människor ur den muslimska minoriteten, fångna i så kallade omskolningsläger Xinjang-provinsen.

En av få som har kunnat vittna om omständigheterna i dessa läger är Omir Bakali, och i veckan besökte han Sverige.

– Jag hade inte gjort något och de tog mig inför mina släktingar, säger Omir Bakali.

Han hade flyttat till Kazakstan men greps när han besökte sina föräldrar i Kina. Han säger att han fördes till en polisstation där han misshandlades och torterades, innan han efter fyra dagar togs till ett omskolningsläger.

Där tvingades han och de andra fångarna att prisa kommunistpartiet, inför varje måltid tvingades de mässa president Xi Jinpings lov. Om någon vägrade eller till exempel avböjde att äta griskött, som alltid serverade på fredagar, så torterades de efter en femgradig skala.

Värst var att folk ibland bara försvann, säger Omir Bakali.

– Med några dagars mellanrum fattades fångar och vi såg dem aldrig igen, säger Omir Bakali.

Efter åtta månader släpptes han, hans fru hemma i Kazakstan hade uppmärksammat media och de kazakiska myndigheterna på hans fall.

Kina förnekade länge att omskolningslägren alls fanns – nu säger man att de är internatskolor som motverkar radikalisering bland muslimer i Xinjang genom arbetsträning.

Enligt FN räcker det att ha kontakt med någon utomlands, inte tala kinesiska eller be vid andra tillfällen än fredagsbönen för hamna där, också det tillbakavisas av Kina.

I mars, i samband med att FN:s råd för mänskliga rättigheter möttes pressade Kina andra länder att inte delta i ett möte om muslimers situation i Xinjiang.

Kina avrådde från att delta i, citat, de bilaterala relationernas intresse.

Kina menar att islamister som vill göra Xinjiang självständigt ligger bakom våldet som har drabbat provinsen. Kritiker kontrar med att oroligheterna är en reaktion på kinesiskt förtryck och att våldet motiverar Kina att kontrollera den mineralrika regionen hårt.

– Jag hoppas att Sverige och andra demokratiska länder kan sätta press på Kina att sluta med de här övergreppen mot en hel folkgrupp, säger Omir Bakali.