Hittills har 17 av 18 kallade kommit

Lokalpolisen kallar syrienåtervändare till frivilliga förhör

1:39 min

Polisen i nordöstra Göteborg har börjat skicka brev till återvändare från krigshärdar för att få dem att frivilligt komma till förhör. Nästan alla kommer.

Hittills har 17 av 18 dykt upp på de frivilliga förhören, berättar lokalpolisområdeschefen Ulf Merlander P1:s konflikt.

– Vi skickar en kallelse att vi vill hålla ett förhör på polisstationen. Vi har ju inte så mycket bevis att lägga fram så det gäller verkligen att få personerna att vilja prata om det de varit med om, säger Ulf Merlander.

Det är personer Säpo inte har misstankar mot men som polisen ändå vill höra.

De återvändare som polisen har misstankar eller bevis mot och som de anser utgör ett allvarligt hot – de tar Säpo hand om. Det är inte de personer Ulf Merlander talar om.

Det här handlar om de som vistats i krigshärdar i Syrien, Somalia och andra platser och där polisen, trots att det saknas brottsmisstankar, vill höra om deras erfarenheter och veta varför de reser till krigshärdar.

– Det här är svårare förhör att hålla än när du har vittnesmål och teknisk bevisning, säger Ulf Merlander.

Lokalpolisen i Nordöstra Göteborg skickade brev till 18 av dessa personer. Alla dök upp frivilligt, utom en som polisen åkte hem till.

Till lokalpolisområdeschef Ulf Merlanders förvåning ville de flesta prata.

– Väldigt många berättade att de hade varit i de här områdena. Majoriteten uppgav att de hade varit hjälparbetare, kört ambulans och hjälpt till med matlagning och sånt.

Tror du på det?

– Det är klart att man måste vara skeptisk.