Val i Ukraina

Kandidaterna utmanar varandra på jättedebatt

2:00 min

Nu står det ukrainska presidentvalet mellan två kandidater, komikern Volodimir Zelenskij och den sittande presidenten Petro Porosjenko.

Kandidaterna har hittills varit ovilliga att möta varandra i en riktig valdebatt, men nu kanske det blir av.

– Jag väntar på dig här, på Olympiastadion. Debatten ska hållas inför det ukrainska folket och ska kunna sändas i alla tv-kanaler, säger Volidimir Zelenskij i ett videoklipp.

För att debattera – det gör de båda herrarna än så länge bara via korta små filmer där de utmanar varandra, på just debatt.

– Att vara president och överbefälhavare är ingen lek, det är ingen önskan om att vara omtyckt, att vara president är att ta ansvar, säger den sittande presidenten Petro Porosjenko i en svarsfilm.

Valet handlar nu om dessa två män. I den första valomgången vann Zelenskij. Han fick 30 procent av rösterna, dubbelt så mycket som de 16 procent som Porosjenko fick.

Detta efter en valrörelse som inte alls präglades av konstruktiv politisk debatt. OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, var efter valets första runda kritisk mot det politiska samtalet i Ukraina.

Kandidaterna hade varit ovilliga att debattera, de ska ha ägnat tiden i tv mer åt att smutskasta varandra än att informera och tv-kanalerna som kandidaterna ställde upp i, stödde olika kandidater mer än att fråga ut dem kritiskt.

Om det blir någon debatt på Olympiastadion i Kiev inför 70 000 åskådare, innan valet avgörs den 21 april, är osäkert.

Båda kandidaterna har i alla fall inför kamera tagit blodprov för att bevisa att de inte missbrukar alkohol eller droger. Nu vet ukrainarna i alla fall det, nu återstår att debattera ekonomi, försvar, skola, vård och omsorg.