Handelsavtal

Uppgifter: Kina kompromissar med USA

1:40 min

Amerikanska företag ska inte behöva lämna ifrån sig teknologi och patent till Kina bara för att få verka i landet.

Den kinesiska eftergiften uppges föra landet närmre USA i förhandlingarna om ett nytt handelsavtal.

I morgon, måndag, fortsätter förhandlingarna mellan Kina och USA om ett handelsavtal som ska undvika ett fullskaligt handelskrig mellan länderna. Enligt Kina, har nya framsteg gjorts under förhandlingarna.

Det är den officiella kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina, som i ett kort nyhetstelegram på lördagskvällen skriver att nya framsteg har gjorts.

Ovanligt nog listade Nya Kina också de områden där förhandlingarna tagit tydliga steg framåt.

Det handlar bland annat om överföring av teknologi och det som kallas intellektuella rättigheter. Det har varit en av USA:s viktigaste punkter i handelskonflikten; USA anser att Kina tvingar sig till amerikansk teknologi och patent, antingen genom att ställa det som villkor för att amerikanska företag ska få verka i landet – eller genom ren stöld.

På den punkten tycks alltså Kina nu ha erbjudit förbättringar.

Nya Kina beskrev också framsteg i frågorna om handelshinder som inte är tullar, handelsbalansen mellan länderna, jordbruksimporten från USA och hur det ska gå till att kontrollera att en överenskommelse verkligen uppfylls.

Den amerikanske presidenten Trumps rådgivare i handelsfrågor bekräftar till nyhetsbyrån Bloomberg, att förhandlarna på de områdena kommit längre än någonsin tidigare, men att det fortfarande återstår ”betydande arbete”.

Förhandlingarna ska fortsätta i morgon. De skulle egentligen ha avslutats den här månaden, annars hade USA hotat med kraftigt ökade tullar. Men president Trump sköt i veckan upp tidsfristen ytterligare, till mitten av maj.