SVENSKA DEBUTANTER

Kvinnor dominerar debutantpriser

2:43 min

Kvinnor dominerar bland de nominerade till de stora litterära debutantpriserna. I år blev ingen man nominerad till varken Borås tidnings debutantpris eller Sveriges författarförbunds debutantpris Katapultpriset.

Lena Kvist, kulturchef på Borås tidning som sitter i juryn till Borås tidnings debutantpris, konstaterar att kvinnor är bättre än män på att skriva böcker – åtminstone just nu.

– Men eftersom det är så många fler kvinnor som skriver böcker så är det klart att det också finns fler kvinnor som skriver bra böcker, fortsätter hon. 

De senaste sex åren har två tredjedelar av de nominerade till de stora debutantpriserna Borås tidnings debutantpris och Katapultpriset varit kvinnor eller icke-binära. Kvinnorna har också dominerat bland vinnarna.

En förklaring är att merparten av de skönlitterära debutanterna är kvinnor: nära 60 procent mellan 2016 och våren 2019.

Enligt Lena Kvist på Borås tidning handlar det också om representation. Idag är det kvinnor som skriver generationsromaner, och det inspirerar.

– Ju fler skickliga kvinnliga författare som kommer fram, desto fler unga författare kommer i deras efterföljd. Det finns liksom ingen Ulf Lundell eller Klas Östergren att följa längre, säger hon.

I år blev fem kvinnor nominerade till debutantpriset Katapultpriset: Elin Willows, Balsam Karam, Ina Rosvall, Burcu Sahin och Clara Bolmsjö. Fyra kvinnor och en transperson nominerades till Borås tidnings debutantpris: Wera von Essen, Nino Mick, Hanna Rajs Lundström, Elin Willows och Emeli Bergman.

Lena Kvist sitter i juryn till Borås tidnings debutantpris.

Är inte det problematiskt att ingen man var nominerad?

– Jo, det är det. Jag tycker att det är problematiskt, men vi har aldrig kvoterat, och det skulle vara extremt konstigt om vi började kvotera in män. Det är trots allt fortfarande så att män dominerar om man tittar på äldre generationer.

Var är de unga manliga författarna då?

– Jag vet inte vad de gör. De skriver inte lika mycket som tjejerna i alla fall.

Enligt Henrik Fürst, sociologiforskare med inriktning på svenska debutanter vid Uppsala universitet, behövs mer forskning för att utröna varför kvinnorna är fler än männen bland debutanterna och i nomineringslistorna. Han menar att det skulle kunna handla om förändrade prioriteringar hos de större förlagen.

– För det är ju framförallt de tongivande förlagen som har debutanter som blir nominerade till, och vinner, de här priserna, säger han.