Viktigt att ha roligt när man är utbränd

7:39 min

Erika Bergkvist från Karlstad trodde att hon var på väg att dö. Det visade sig senare att hon hade utmattningssyndrom och idag så föreläser hon om hur det är att vara utbränd.

Idag pratade vi om att ha roligt när man är sjukskriver för utmattningssyndrom.

– Jag tänker att det är viktigt men framför allt svårt i början när man är sjukskriven eftersom då kanske man har det som värst. Då kanske man inte orkar ha kul heller. Men att ta sig ut på de här fikastunderna, kanske gå på bio eller resa bort för att få vila, så ska man göra det. För det är okej, säger Erika Bergkvist.

Läkarna uppmuntrade Erika att ha roligt.

– Gör saker du tycker om. Mycket och ofta, när du orkar. För det är det som kommer att få dig att bli frisk. Gör sådant som får dig att stressa av och njuta, berättar Erika Bergkvist.

Men det är inte alltid lätt att hitta vad man tycker om att göra när man mår så dåligt som Erika gjorde.

– Nej det är det verkligen inte, speciellt inte för mig som hade förutom utmattningssyndromet tilläggsdiagnosen depression. Då tycker man ju inte att något är kul. Så det var jättesvårt när man inte vet vad man tycker är kul längre, berättar Erika.

Erikas vänner blev viktiga i att må bättre och framför allt när det handlade om att ha kul.

– De kunde ta med mig ut på något eller ha någon extra myskväll, saker som satte igång må-bra-hormonerna. Folk fick tala om för mig, det här brukar du ju tycka om. Jag orkade ju egentligen inte umgås, men de sa att de visste att jag tyckte om det egentligen, så nu umgås vi och så får du säga när det räcker, berättar Erika.

Och att gå ut på stan, resa bort eller att hitta på olika saker när man är sjukskriver för utmattningssyndrom fick också andra att höja på ögonbrynen. Men Erika har ett bra tips till hur man beter sig om folk missunnar än att ha trevligt.

– Gör det du njuter av och skit i vad andra säger, rent ut sagt, skrattar Erika Bergqvist.