Asylprövning

Migrationsverket försvarar utvisningar av konvertiter

1:56 min

Migrationsverket ser inga fel i sin asylprövning av afghanska konvertiter, men reagerar på andelen bifall skiljer sig mellan Jönköping och Göteborg.

Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer har tittat på den kartläggning som frikyrkorna gjort av konvertitärendena och tycker att det är märkligt att andelen avslag skiljer sig rejält mellan Jönköping och Göteborg.

– Där är ju uppenbarligen en liten grej som skulle vara intressant att titta närmare på. Men där får vi se hur vi kan göra, allmänt, det kan jag inte svara på nu.

Pingstkyrkan och Equmeniakyrkan har tillsammans med tre andra samfund i Sverige kartlagt flera hundra asylärenden som gäller afghanska medborgare. De har döpts i frikyrkornas församlingar och sedan sökt asyl – något som de kan få, eftersom det är farligt att leva som kristen i Afghanistan.

Men då måste de övertyga Migrationsverket om att de blivit kristna på riktigt.

I en församling i Jönköping lyckades 23 av 48 afghaner med det, medan bara 9 av 56 gjorde det i Göteborg.

Bland de drygt 450 kartlagda ärendena runtom i landet var andelen bifall en tredjedel. Jönköping ligger alltså en bra bit över snittet, med nära hälften bifall, och Göteborg en bra bit under, med bara 16 procent bifall.

Migrationsverket har inte längre kvar asylprövningen i Jönköping, men siffrorna är ändå intressanta att ha med sig, säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer:

– Det är inte så enkelt att man kan säga att det är en skillnad, då är det fel, utan man måste gräva vidare i det här.

Många av de afghaner som har fått avslag har lämnat in intyg från pastorer, som gått i god för att deras tron är genuin. Frikyrkorna tycker att Migrationsverket borde lägga större vikt vid de här intygen.

Men det är svårt, menar Fredrik Beijer på Migrationsverket.

– Vi måste göra våra egna bedömningar. Vi kan inte överlämna bedömningen till någon annan, i det här fallet kyrkan.

Kan någon bedöma om en person är troende på riktigt?

– Det är närmast en filosofisk fråga. Jag kan bara konstatera att vi har uppdraget att göra det.