Det finns kritik riktad mot subventionerat bosparande

1:52 min

Tyska nischbanker är intresserade av att etablera sig i Sverige med en variant av sitt system Bausparkasse. Men det finns kritik riktad mot den här typen av system.

– I princip kan man säga att det är unga med jobb eller unga med föräldrar som kan spara åt sina barn i den här sparformen som är vinnarna, alla andra är förlorare, säger Roine Vestman som är docent i nationalekonomi vid Stockholms Universitet.

Ett subventionerat bosparande är till för att hjälpa unga samt låg- och medelinkomsttagare att spara till ett eget boende. Men problemet är att bara de som kan spara gynnas.

– Andra kan istället komma längre ifrån möjligheten att köpa ett eget boende, eftersom ett subventionerat bosparande kan leda till upptrissade bostadspriser, säger Roine Vestman.

Subventionerat bosparande fungerar på olika sätt i olika länder. I Tyskland får spararen inte tjäna mer än motsvarande drygt 22 000 kronor i månaden och i Norge gäller istället en åldersgräns och ett tak på summan som får dras av på skatten.

Roine Vestman tror att ett reglerat, subventionerat bosparande i en ganska liten omfattning kan vara till hjälp för vissa.

– Jag tror att det här på sin höjd kan vara en liten pusselbit i ett större reformpaket.

Om ett subventionerat bosparande skulle bli aktuellt i Sverige så vill finansmarknadsminister Per Bolund först utreda vilka regler som ska gälla här för att systemet ska bli rättvist.

– Det viktiga är ju att vi ger en möjlighet även för de som har låg inkomst att kunna sätta av pengar och då är ju att minska skatten och därmed ge bättre avkastning ett bra sätt att göra det på men sen kan man införa begränsningar på hur mycket man kan sätta av till exempel, säger Per Bolund.