Efterfrågan ökar

Fler vill måla båtens botten med giftfri färg

2:26 min

På senare år har efterfrågan på bottenfärg utan miljögifter ökat enligt färgtillverkare som Ekot har pratat med.

Flera båtklubbar har också valt att helt förbjuda sina medlemmar från att använda bottenfärger.

En av båtklubbarna som förbjudit sina medlemmar från att använda bottenfärger är Bosö Båtklubb på Lidingö i Stockholm där Calle Eriksson är en av båtägarna.

– Jag har ingen bottenfärg utan jag har slipat rent botten enligt konsten alla regler från all gammal, giftig färg och håller nu på att låta lägga på epoxi i flera lager på botten och det blir bara epoxi då. Sen kommer jag att använda båtbottentvätten, säger Calle Eriksson.

Miljögifterna i bottenfärg kallas för biocider och gör att levande organismer inte kan växa på båtbotten. De senaste åren har flera färgtillverkare tagit fram miljövänligare alternativ till bottenfärg. Det är ofta en hårdare så kallad epoxifärg som inte förhindrar beväxning lika effektivt men som istället gör det lättare att tvätta båtbotten.

Ett företag som har ställt om helt till ett sådant biocidfritt alternativ är Lefant där Kristoffer Myhrman är produkt- och marknadschef. Han säger att efterfrågan på giftfri färg har ökat.

– Den stora förändringen är att det säljer mycket mindre biocidfärg i dag.

Men det är främst på östkusten och i Mälardalen som efterfrågan på biocidfri färg ökar.

– Om vi ser till västkusten där behovet av biocider är mycket högre för att det växer mycket mer, där ser man inte alls samma förändring som vi gör här, även om det på sikt säkert går åt det hållet.

Debatten kring bottenfärgers miljöpåverkan har pågått i flera år. Den giftigaste biociden TBT är förbjuden i Sverige men bottenfärger som innehåller biociderna koppar och zink, och som är godkända av kemikalieinspektionen, är tillåtna i vissa vatten. Men olika regler gäller på till exempel östkusten och västkusten och det är också olika regler för fritidsbåtar och båtar i yrkestrafik.

2017 såldes drygt 100 ton biocidinnehållande bottenfärg till fritidsbåtar i Sverige enligt kemikalieinspektionens beräkningar. Trots att intresset för miljövänliga alternativ ökar är det fortfarande många som använder bottenfärg.

Men Calle Eriksson på Bosö Båtklubb som har slutat använda bottenfärg tycker att det fungerar alldeles utmärkt.

– Ja jag tycker att det är bekvämt och jag tycker att det är miljövänligt.