Träffade dem i Syrien

IS-terroristens barn hittade av sin morfar

1:58 min

IS-terroristen Michael Skråmo, som uppges vara död, lämnade efter sig sju barn i Syrien. Nu har barnens morfar, Patricio Galvez hittat de sju barnen i ett flyktinglägret Al Hol i Syrien.

Deras mamma uppges också ha dött. Patricio Galvez säger att barnen är sjuka och att han vill att de kommer till Sverige.

– Barnen hade feber och hostade. Vissa av dem orkade inte ens sitta. De är väldigt hungriga, det fortsätter att svälta på något sätt. Vårdpersonalen sa till mig att de inte kan få den vård de behöver i lägret. De sa till mig att skynda mig att ta barnen härifrån innan det är för sent.

Det var i ett läger i norra Syrien som Patricio Galvez hittade sina barnbarn som är i behov av vård och är undernärda enligt honom.

Båda föräldrarna, som för några år sedan anslöt sig till IS och reste till Syrien, uppges vara döda.

– Det två stora pojkarna kände igen mig. Men de mår så dåligt att de inte orkar träffa människor, säger Patricio Galvez.

Det svenska utrikesdepartementet säger till Ekot att om Patricio Galvez tar sig till en svensk utlandsmyndighet kan myndigheten utreda möjligheten för barnen att komma till Sverige.

Patricio Galvez är angelägen om att barnen kommer till Sverige.

– Det handlar inte längre om någon konsulär hjälp. Det handlar mer om en humanitär insats. De är småbarn och de är offer för allt det som har hänt. De har lidit så mycket, säger han.

Patricio Galvez behöver en officiell begäran från svenska myndigheter att visa upp för de kurdiska myndigheterna, om han ska kunna ta med sig barnen.

Men det har han ännu inte fått, säger Expressens mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé.

– Det går inte bara att åka ner och hämta hem barnen.

Vad har han gjort för att åstadkomma det?

– Han har varit i kontakt med utrikesdepartementet i Stockholm men han har inte fått den hjälp han önskar.