Parlamentsvalet i Indien

Det här behöver du veta om världens största val

3:16 min

Det är bara några få dagar kvar till första valomgången i indiska parlamentsvalet, världens största val.

– De största valfrågorna är jobb och ekonomi. Det krävs runt en miljon nya jobb i månaden för att alla som kommer ut på arbetsmarknaden ska få ett jobb, och det var också vad premiärminister Narendra Modi lovade inför förra valet - men inte kunnat leverera, säger Margita Boström, utrikesreporter och tidigare korrespondent i Asien.

Hur ska man förstå omfattningen av valet?

– Runt 900 miljoner röstberättigade, alltså motsvarande hela Europas och Brasiliens befolkning ihop. De ska gå och rösta under en period från den elfte april till den nionde maj.

Hur röstar man?

– De röstar elektroniskt i Indien sedan i slutet av 90-talet. De använder en stor läsplatta där man trycker på en partisymbol, så att även de som inte kan läsa eller skriva ska kunna rösta, säger Margita Boström. 

Under valet råder det totalt alkoholförbud, varför då?

– Man vill att de som går och röstar ska vara medvetna om var de sätter tummen på plattan, och inte styrs av någon annan.

Vad tror du om utgången?

– Det mesta talar för att de kommande fem åren kommer att styras BJP och Narendra Modi, men det har blivit ett mycket starkare motstånd den senaste tiden, därför att kongresspartiet samlat ihop sig efter det förnedrande nederlaget förra valet, säger Margita Boström.