Ökar kraftigt

Allt fler jobbar längre

2:30 min

I veckan upprepade den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt sitt budskap att fler äldre borde uppmuntras att jobba längre – men i praktiken har redan andelen äldre som arbetar ökat kraftigt, enligt ny statistik från SCB.

Britt-Marie Kjellgren i Lysekil har jobbat i 44 år som lärare och har inga planer på att sluta. 

– Det är många av mina vänner och så som säger till mig att de aldrig haft så mycket att göra nu när de är pensionärer. De spelar ukulele och målar akvarell, men det här är min hobby, det här är roligt, säger hon. 

Hur länge kan du fortsätta? 

– Om jag får vara frisk, pigg och glad skulle jag kunna jobba hela livet tills jag dör. 

Det ringer in från rasten på Bergs skola där Britt-Marie Kjellgren arbetar. I sommar fyller hon 70 år och hon jobbar nu 60 procent, tre dagar i veckan. 

Siffror från Statistiska centralbyrån för det senast deklarerade inkomståret 2017 visar att äldre som arbetar ökar.

År 2000 hade 15 procent av 69-åringarna löneinkomst, andelen hade nästan fördubblats till 28 procent 2017. Bland 67-åringarna hade 38 procent lön 2017 och bland 65-åringarna 58 procent.

Att en person har fått lön behöver inte betyda att arbete är huvudsysselsättning. Ofta handlar det om en kombination av arbete och pension.

Vi lever allt längre och är friskare. Det är det som gör att tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt och många andra talar om att utnyttja arbetskraften bättre, och stärka pensionssystemet. I början av april beslutade regeringen att gå fram med förslaget att åldern för rätten att arbeta kvar ska höjas från dagens 67 till 69 år. 

För bemanningsföretag som hyr ut personal innebär utvecklingen en boom. Peter Ahlberg vd på företaget Veterankraft säger att deras omsättning har mångdubblats sedan starten för nio år sedan.

– Alla bristyrken som finns i samhället generellt återspeglas också hos oss. Vi hyr ut mycket lärare, sjuksköterskor och chaufförer, alla bristyrken som finns där det är svårt att hitta folk, säger han. 

Arbetar de för att de vill så gärna eller för att de behöver pengarna?

– Väldigt många som kommer till oss vill arbeta för att de tycker att det är ganska tråkigt att vara pensionär, man vill vara del av ett sammanhang, känna sig behövd och ha en social plattform. Det är inte alltid primärt för pengarnas skull även om vi har sett de senaste åren att fler pensionärer kommer till oss för att dryga ut sin inkomst. 

Företaget hyrde ut nästan 2 500 personer förra året. De kan själva styra hur mycket de vill arbeta, säger vd:n. Och den friheten är också en av poängerna för läraren Britt-Marie Kjellgren. 

– Jag gör ju så mycket som jag orkar och tre dagar i veckan är helt okej, för mig är det bara roligt, säger hon.