Kritiserade åldersbedömningar ska utredas

1:47 min

Rättsmedicinalverkets hårt kritiserade metoder att avgöra asylsökandes ålder ska utredas. Det har Miljöpartiet och Socialdemokraterna kommit överens om.

– De medicinska åldersbedömningar som har gjorts och funnits under 3 års tid har fått kritik från experter och läkare om att de är rättsosäkra och vi tar ju den kritiken på allvar, naturligtvis, säger Rasmus Ling, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Kritiken mot de här åldersbedömningarna har ju funnits i många år, varför har det dröjt så länge med att utreda?

– Det kan man ju vara självkritisk och säga att det borde ha gjorts tidigare. Det är ju många som har blivit bedömda och fått sin ålder uppskriven. Men det är på tiden nu, säger Rasmus Ling.

Det spelar en stor roll för en asylsökande om han eller hon är under 18 år, ett barn, eller över 18 år och vuxen.

Ungefär 11 000 asylsökande har hittills fått sin ålder bedömd. Rättsmedicinalverkets metod att bedöma asylsökandes ålder bygger på röntgenbilder av en knäled och visdomständerna. Men metoden har kritiserats hård från många håll för att vara alltför osäker.

Flera läkare på Rättsmedicinalverket har sagt upp sig i protest mot metoden.

Också Miljöpartiet har varit kritiskt mot åldersbedömningarna och i dag har partiet och Socialdemokraterna kommit överens om att åldersbedömningarna ska utredas - ses över - som Rasmus Ling uttrycker det.

Utredningen ska tillsättas i år men exakt vad den ska utreda är inte klart än. Regeringen är inte klar med utformningen av direktiven. Om den till exempel ska kunna leda till en omprövning eller ett ogiltigförklarande av osäkra åldersbedömningar är inte avgjort än.

– Vi ser ju att det här är ett steg framåt, men det exakta utformningen får vi återkomma till, säger Rasmus Ling.