Ska minska utsläpp

Budgetsatsning ska ge grönare industri

2:07 min

Regeringen satsar ytterligare 100 miljoner kronor om året på miljöåtgärder för den svenska industrin. 

Det är en del av vårbudgeten som presenteras i dag och innebär en förstärkning av det så kallade industriklivet.

Industrin står i dag för cirka en tredjedel av utsläppen och målet är att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till 2045, säger finansminister Magdalena Andersson.

– Vi satsar 100 miljoner kronor på att industrin ska kunna ställa om för att minska sina utsläpp. Och det är viktigt för att vi ska kunna vara konkurrenskraftiga och ligga före, så att vi sen också kan exportera smart svensk grön teknologi till resten av världen, säger hon.

I vårändringsbudgeten lägger regeringen alltså ytterligare 100 miljoner kronor på det så kallade industriklivet.

Dessutom återställer regeringen Energimyndighetens möjlighet att gå in med satsningar i stora fleråriga projekt på sammanlagt 1,8 miljarder.

– Poängen är att det här är ingenting man gör över en natt, utan det här är ju en stor omställning. Och då ska man också kunna göra åtaganden för flera år. Inte bara från företagens sida, utan också från myndigheternas sida och det möjliggör vi nu, säger Magdalena Andersson.

Industrins utsläpp genom förbränning och industriprocesser står för en tredjedel av Sveriges utsläpp. Målsättningen är att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045.

Enligt miljöminister Isabella Lövin, underlättas nu stålindustrins projekt att få fram en koldioxidfri utvinning av stål, genom att kol ska ersättas av vätgas.

– Det är ju SSAB som är Sveriges absolut i särklass största utsläppare, som tillsammans med LKAB och Vattenfall har startat ett projekt som kallas för hybrit, där man ska ta fram en ny metod för att tillverka stål där man inte använder kol under själva processen utan istället vätgas. Det här kommer att kunna bli ett världsunik teknologi som Sverige kan exportera till andra länder, säger miljöminister Isabella Lövin.