Nu kommer ny musik av Avicii

3:30 min

Idag släpps ny musik av artisten Avicii. Han dog för ett år sedan. Men han hade nästan gjort färdigt ett helt musikalbum. Pengarna från musiken ska hjälpa personer som mår psykiskt dåligt.

Avicii hette egentligen Tim Bergling. Han var en av världens mest kända DJ:s och artister. Han dog i april 2018, när han bara var 28 år gammal. Han hade mått psykiskt dåligt i flera år.

Han höll på att spela in ny musik när han dog. Många av låtarna var nästan helt klara. Nu har albumet gjorts färdigt av de låtskrivare som Avicii jobbade med.

Hela albumet kommer den 6 juni. Och idag kommer den första låten från albumet, där sångaren Aloe Blacc sjunger. Den heter SOS. Hela låten släpps ikväll, men vi kan lyssna på en liten bit av låten redan nu.

Tina Mehrafzoon är musikjournalist på Sveriges Radio. Hon säger att det är känslosamt att lyssna på den nya låten med Avicii. Hon tror att det kommer bli jobbigt att lyssna på det nya albumet. Eftersom Avicii var en artist som berörde så många, och som dog alldeles för ung.

– Det kommer, tror jag, vara jobbigt att höra de låtar som också kommer på albumet så småningom. För att han var ett så stort namn, han berörde så många globalt, inte bara här i Sverige. Och faktumet att han var en väldigt talangfull människa som gick bort alldeles alldeles för tidigt, säger Tina Mehrafzoon till P1 Morgon

Pengarna från den nya musiken ska gå till en stiftelse som Aviciis föräldrar har startat. Stiftelsen ska ge pengar till personer och organisationer som jobbar med psykisk ohälsa och att förhindra självmord.

Musikjournalisten Tina Mehrafzoon säger att detta spelar en väldigt stor roll. Det är viktigt för fansen att musiken inte släpps bara för att någon vill tjäna pengar på Avicii, efter att han dött.

– Det spelar jättejättestor roll, och det gör det verkligen för fansen. För att de ska känna att det är okej att det här släpps, säger Tina Mehrafzoon till P1 Morgon.