
Första bilden av ett svart hål
För första gången visas en bild från ett svart hål.
– Ett stort genombrott för mänskligheten, säger Carlos Moedas, EU-kommissionär med ansvar för forskning, vetenskap och innovation, på en presskonferens i Bryssel.
– Det här är verkligen en väg in i helvetet. Det är en fundamental annorlunda, hemsk och mycket fascinerande värld som öppnas, säger Bengt Gustafsson, professor emeritus vid Uppsala universitet, till Ekot.
Av att man nu har en bild och kan utforska det här mer?
– Ja, precis.
Han säger att bilden öppnar upp för mer forskning.
– Det finns nu möjlighet att genom att göra sådana här studier, och genom att gå närmare med högre upplösning, säga mer om hur det svarta hålet fungerar.
Under flera år har forskare jobbat för att kunna ta den första bilden på ett svart hål och nu har bilden visats upp.
På den syns ett runt svart område och runt finns en röd och gul ring, det ser ungefär ut som att det lyser omkring det svarta hålet.
– Att se någonting som man länge räknat med skulle finnas, men inte kunnat se, är en stor grej. Det betyder att det plötsligt blir verklighet på allvar.
Bengt Gustafsson förklarar vad ett svart hål är.
– Det är objekt som är så sammanpressande att gravitationen blir så stark att ingenting kommer ut ifrån dem. Inte ens ljuset.
Det var rena feststämning på universitet Chalmers i Göteborg när bilden presenterades.
Ballonger var upphängda inne i en av salarna och många hade samlats för att följa presskonferensen om världsnyheten.
Chalmers och Onsala Rymdobservatorium har varit involverade i en liten del av arbetet för att kunna ta bilden, säger kommunikatören Robert Cumming.
– Det handlar bland annat om att tre astronomer vid Chalmers som är medlemmar i projektet, säger han.
Svarta hål
- Ett svart hål är en himlakropp där gravitationen är så stark att inget – varken ljus, annan strålning eller materia – kan lämna den.
- Svarta hål tros finnas i olika storlekar och formas när en massiv stjärna kollapsar i slutet av sin livstid. Bland annat finns det i mitten av vår galax, Vintergatan, ett supertungt svart hål.
- Svarta hål omges av en så kallad händelsehorisont, ett tänkt område runt himlakroppen som utgör gränsen för när ljus och materia inte längre kan undkomma dragningskraften.
- Termen "svart hål" myntades 1968 av den amerikanske fysikern John Wheeler.
Källa: Nationalencyklopedin med flera.
Event Horizon
- Event Horizon-teleskopet är ett nätverk av radioteleskop, som tillsammans bildar ett gigantiskt teleskop. Syftet är att studera och ta bilder av två supertunga svarta hål. Dels Sagittarius A* i mitten av vår egen galax Vintergatan, dels i galaxen M87 (Virgo A) i stjärnbilden Jungfrun.
- Det supertunga svarta hålet i Vintergatan, 26 000 ljusår från jorden, har beräknats ha en massa som är omkring fyra miljoner gånger solens.
- M87 är ännu tyngre – kanske uppemot sex miljarder gånger solens massa – och drygt 50 miljoner ljusår från jorden.
- Forskningssamarbetet kring Event Horizon-teleskopet, döpt efter den så kallade händelsehorisonten som är gränsen för när ljus eller materia "försvinner" in i det svarta hålet, har pågått sedan 2012.
Källa: Eventhorizontelescope.org med flera.