Syrien

Sverige kan få förfrågan om IS-barn

1:40 min

Anhöriga har vädjat till svenska myndigheter om hjälp för att få hem barn med svensk anknytning, och föräldrar som har varit med i terrororganisationen IS, från läger i Syrien.

Enligt UD behövs en förfrågan från kurdiska myndigheter för att Sverige ska kunna agera. Och nu uppger Sverige-representanten för det kurdiska självstyret i norra Syrien att en sådan förfrågan kommer att skickas.

De senaste veckorna har IS-terroristen Michael Skråmos barn uppmärksammats efter att deras morfar öppet vädjat till svenska myndigheter om hjälp. Enligt uppgifter har både Michael Skråmo och hans fru dött i Syrien, och de sju barnen sitter i El Hol-lägret i norra Syrien.

Shiyar Ali, Sverigerepresentant för det kurdiska självstyret i norra Syrien säger till Ekot att man går Sverige till mötes och skickar en förfrågan.

– Vi har barn, och de här barnen är oskyldiga. Vi säger inte att det är Skråmos barn eller inte, vi gör inte det här för Skråmos barns skull. Vi vill ta kontakt med UD för att ta hand om de här oskyldiga som vi har, att vi löser den här frågan, säger han.

När tar ni kontakt med UD?

– Vi kommer att skicka ett brev genast. Det blir antingen under dagen eller under morgondagen, säger Shiyar Ali.

Det är oklart hur många barn med svensk anknytning som befinner sig i lägren i norra Syrien. Förfrågan från de kurdiska myndigheterna till UD kommer inte specifikt handla om Skråmos barn utan generellt om de barn som finns i lägren.

Hur UD kommer att hantera förfrågan är oklart. Men tidigare har UD sagt att det krävs en sådan förfrågan för att Sverige ska kunna agera. Hur och när Sverige ska agera vill man från UD:s sida inte gå in på.