Furtenbach om beskedet

"Det har framgått att hon är sugen"

2:12 min

Ekots politiska kommentator, Fredrik Furtenbach om besked från Nyamko Sabuni.

– Det har framgått att hon är sugen, säger ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

I en långartikel skriver Sabuni om de händelser som de senaste åren präglat partiet.

Hon skriver även om hur hon vill profilera Liberalerna på flera politikområden. 

– Hon vill bredda Liberalerna i fler frågor än skolan. Hon nämner bland annat miljö och klimat men hon skriver också att integration kommer fortsätta vara huvudfrågan i svensk politik. Det är ju på det området hon är känd egentligen, säger Fredrik Furtenbach. 

– Hon är ju känd för en del ganska långtgående utspel i integrationsfrågor som ibland gick längre än partiet. Ett av de var ju det här med obligatorisk gynkontroll av unga flickor. 

Var finns stödet för henne nu?

– De som vill ha henne verkar vara en blandning av de som var emot det här samarbetet med Socialdemokraterna som nu har inletts, de som hoppas att hon ska fortsätta att driva en sträng retorik mot nyanlända och lite förenklat de som kanske står till höger i partiet. 

– Den här frågan om vilken ton man ska ha när det är integrationsfrågor, är en fråga som har plågat Liberalerna, kan man säga och svängt hit och dit. Hon petades ju när en sträng ton inte passade. 

Vad betyder det för Liberalerna? 

– Det vi får man väl se. Jag tror att folk är väldigt kluvna kring henne. Hon är en ganska kontroversiell person. Hon är inte någon slags samlande mittengestalt. De som är oroliga för henne, de pekar till exempel på det här med att hon har skrivit att hon tycker att Liberalerna ska samverka med Sverigedemokraterna. Det vill säga, hon gick längre än alla andra har gjort inom Liberalerna. Och hon försöker lugna oroliga partikamrater i den här artikeln som hon skriver i dag.