Skjutningarna

Skottfritt mars i Malmö

1:59 min

Senast det gick en kalendermånad utan bekräftad skottlossning i Malmö var i september 2015.

Mars var den första månaden på över tre år som var helt befriad från skjutningar som kommit till polisens kännedom i Malmö, det visar statistik från polisen som P4 Malmöhus tagit del av. Senast det hände var i september 2015.

– Nu hade vi ju otroligt många skjutningar 2016, 2017 och även till viss del 2018. Så det är klart att så länge det inte skjuts i Malmö är vi otroligt nöjda, säger Jonas Karlberg, gruppchef vid utredningssektionen för grova brott i Malmö.

Däremot skedde en skjutning i onsdags kväll, som alltså räknas in i april månads statistik. Totalt har vapen avlossats sex gånger i Malmö i år, men ingen har skadats eller dödats. Förra året var däremot det dödligaste i Malmö på länge, med tolv mord med skjutvapen.

Att läget nu tycks vara avkylt kan bero på projektet sluta skjut, att många är häktade för grova brott – eller slumpen, enligt Manne Gerell, lektor i kriminologi vid Malmö universitet.

Fakta: Polisens definition av bekräftad skjutning

En bekräftad skjutning är att det avfyrats projektiler med krutladdat vapen och att det finns spår efter detta i form av kulor, hylsor eller skador på material eller personer som kommer av beskjutningen, alternativt att det finns fler än ett oberoende ögonvittne till skjutningen. Skjutningen måste också vara icke-legal och inte uppenbart oavsiktlig. Källa: Polismyndigheten