Rädda Barnen kräver besked om IS-barnen

1:34 min

Nu sätter Rädda Barnen ytterligare press på den svenska regeringen i fråga om barn till misstänkta IS-terrorister som finns i läger i Syrien. I ett brev till statsminister Stefan Löfven idag, skriver man att
agerandet är oacceptabelt långsamt.

– Vi tycker regeringen är alldeles för otydlig och alldeles för långsam. Vi har tre olika ministrar som är ute i varierande budskap, i en fråga som regeringen har känt till under lång tid, och där vi har en akut situation där regeringen behöver agera nu, säger Ola Mattsson som är Sverige-chef på Rädda Barnen.
 
Det har uppskattats att det finns omkring 80 svenska barn i de syriska lägren. Rädda Barnen har larmat om både sjuka och svårt undernärda barn. I går sade utrikesminister Margot Wallström att frågan om de så kallade IS-barnen är komplex, och det är därför som det tar tid, men att Sverige bereder frågan. Regeringen kommer att återkomma inom kort och säga hur man ska hitta vägar framåt var hennes besked.

– Alla har upptäckt att det här är komplext, för det kan vara svårt att fastställa identitet, och vad gör vi sen? Vi vill inte skilja barn från deras mödrar i det här fallet. Det finns en rad principer som vi måste titta väldigt noga på så att vi kan fastställa identiteter och jobba med det på ett korrekt sätt. 
 
Rädda Barnen som idag vänder sig direkt till statsministern i ett brev, skriver att regeringen skyler, skyller och utreder. Organisationen kräver att regeringen utfärdar resehandlingar till barnen och låter föräldrar också få komma till Sverige.

–  Vi menar att det går en röd linje, när det gäller barns individuella rättigheter. Den kan inte regeringen korsa. Man kan inte sitta och förhålla sig till snabbt skiftande väljaropinioner, säger Ola Mattsson.

Men är det så självklart att Sverige ska ta tillbaka de här vuxna personerna, och deras barn?

– Ja, det Sverige gör nu, det är att lämna ansvaret för de här misstänkta terroristerna till offren för deras terror. Det är självklart att vi ska ta ett gemensamt ansvar, säger Ola Mattsson.