Kärnkraftsfrågan får allt mer politisk sprängkraft

1:37 min

Årets valrörelse blåste nytt liv i kärnkraftsfrågan, det visar en stor undersökning från Göteborgs universitet.

Även om en majoritet fortfarande är för att avveckla kärnkraften på sikt, är det färre som tyckte så 2018 än tidigare.  

– Plötsligt har vi fått tillbaka den här gamla frågan som exploderade i svensk politik på 1970-talet. Den är tillbaka som en av de stora frågorna i debatten just nu, säger Sören Holmberg, professor på SOM-institutet* vid Göteborgs universitet.

Under 2010-talet har opinionen för att avveckla kärnkraften på lång sikt växt sig allt starkare. 2017 tyckte 58 procent att den skulle avvecklas.

Men en ny undersökning visar på ett trendbrott förra året.

För 2018 var det 6 procentenheter färre, alltså 52 procent som tyckte att kärnkraften skulle avvecklas på lång sikt. 

– Vi tror att vi har att göra med att frågan plötsligt blev aktuell igen på grund av att Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna lanserade idén att vi skulle bygga och använda kärnkraften mer framöver.

Efter att den rödgröna regeringen, tillsammans med Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna ingått energiöverenskommelsen i juni 2016 tappade kärnkraften en del av sin politiska laddning.

Enligt Sören Holmberg kan överenskommelsen nu vara hotad, om det blir så att både Kristdemokraterna och Moderaterna väljer att hoppa av på grund av kärnkraften.

Moderaterna har nämligen, tillsammans med Sverigedemokraterna de mest kärnkraftspositiva väljarna.

– Om man ska spekulera så är det Sverigedemokraternas väljare som är mest för kärnkraft, och nu när Moderaterna och Kristdemokraterna börjar prata om kärnkraft igen, så kan det hända att det finns en förhoppning om att locka tillbaka väljare från Sverigedemokraterna till KD och till Moderaterna, genom att ånyo politisera denna frågan, säger Sören Holmberg.  

*SOM står för "samhälle, opinion, medier", och institutet är en opartisk undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet som tillsammans med forskare inom olika forskningsfält undersöker opinioner för att förstå svensk samhällsutveckling.