Kan bli utlämnad till USA

Politisk strid om Assange i Storbritannien

1:51 min

I Storbritannien har behandlingen av Wikileaksgrundaren Julian Assange nu lett till en inrikespolitisk strid. Oppositionspartiet Labour kräver att Julian Assange inte lämnas ut till USA.

– Det är avslöjandena om illegala krig, massmord, mord på civila och storskalig korruption som har placerat Julian Assange i den amerikanska administrationens kikarsikte, sa oppositionspartiet Labours skugg-inrikesminister Diane Abbott i det brittiska parlamentet, efter gripandet av Assange inne på Ecuadors ambassad i går.

Assange fälldes i går några timmar efter gripandet för brott mot reglerna för borgen. Men det är känt, att USA har begärt att han ska utlämnas för att ställas inför rätta för medhjälp till hackning, alltså olagligt dataintrång.

Också Labourledaren Jeremy Corbyn har vänt sig emot alla sådana planer från den brittiska regeringen. Assange får inte utlämnas för att ha avslöjat illdåd i Irak och Afghanistan, skriver han i en tweet.

I tweeten publicerar Corbyn också delar ur den videofilm som Wikileaks publicerade år 2010 och där till synes obeväpnade skjuts ihjäl från en amerikansk helikopter.

I dag blev det också känt att Assange måste betala alla advokatkostnader själv för rättsprocessen i Sverige om anklagelser för sexualbrott. Staten kommer inte att betala. Det är nyhetsbyrån Siren som skriver att Högsta domstolen beslutat att inte ta upp ämnet, så hovrättens dom står fast.

Advokatkostnaderna är på ungefär nio miljoner kronor.