LITTERATURVECKAN I P1

De vinner Sveriges Radios litteraturpriser

0:54 min

Årets vinnare har korats. Sara Stridsbergs "Kärlekens Antarktis" tilldelas Romanpriset, Matilda Södergran får Lyrikpriset för "Överlevorna" och Novellpriset går till Annika Norlin för "Mattan".

Hör hela prisutdelningen här

Under P1:s litteraturgala på Palladium i Växjö utdelades Sveriges Radios litteraturpriser. Under veckan som gått har Romanprisjuryn diskuterat de fyra nominerade böckerna och valt ut Sara Stridsbergs "Kärlekens Antarktis" över "Lugnet" av Tomas Bannerhed, "Allting växer" av Lyra Koli och "Geniet från Breslau" av Lena Einhorn.

Romanprisjuryns motivering lyder:
Trots den brutala döden och det smärtsamma livet är detta en bok om kärlek. Att låta mordoffret berätta sin egen historia ger ett perspektiv vi annars sällan får. Med exakt gehör väver Sara Stridsberg en poetisk och hudlös berättelse som är omöjlig att sluta läsa.

– Det känns mycket flott att få pris av en lyssnarjury av bokcirklar. Det är fantastiskt med denna stora folkrörelse och bildningsrörelse – ett imponerande arbete med litteraturen verkar pågå därute, säger Sara Stridsberg.

Lyssna på Romanprisjuryns samtal om "Kärlekens Antarktis" här

Sveriges Radios Lyrikpris är landets äldsta och ett av de mest välrenommerade. Första pristagaren var Nelly Sachs 1958 och juryn, som bland annat bestod av fjolårets vinnare Gunnar D Hansson, valde ut Matilda Södergrans diktsamling "Överlevorna".

Ur Lyrikprisjuryns motivering:
För att den med en uppmärksamhet som aldrig sviktar rör vid utsattheten att finnas till. Det är motsträvig lyrik i aforistisk förklädnad som utan att förenkla skalar av språket och blottlägger skikt på skikt av mening.

– Jag är så väldigt glad för priset. Det är en stor ära. Som finlandssvensk poet känns det extra fint att få ett svenskt lyrikpris. "Överlevorna" är en viktig bok för mig som tog lång tid att skriva och blev något av en vändpunkt i mitt skrivande, så därför är jag väldigt tacksam över att just den kanske hittar fler läsare tack vare priset, säger Matilda Södergran.

Övriga nominerade till Lyrikpriset var "Ædnan" av Linnea Axelsson, "Anteckningar" av Tua Forsström, "Att snara en fågel" av Ingela Strandberg och "Rösterna från Avocadobergen" av Thomas Tidholm.

Det tredje priset, Sveriges Radios Novellpris, som utses genom en omröstning på nätet, tilldelades Annika Norlin för radionovellen "Mattan".

Nomineringsjuryns motivering:
Varför är alla så rädda för Stor-Eva och hur kan man vara i samma rum utan att behöva hamna i hennes blickfång? Annika Norlins novell tar en tillbaka till högstadiets korridorer. Det är igenkännbart, komiskt och tragiskt på samma gång. Den säkra tonträffen och lättheten i hennes egen läsning gör lyssningen lika underhållande som tankeväckande.

Lyssna på vinnarnovellen här 

– Priset betyder jättemycket, såklart. För mig är det extra roligt att få det för att novellen för mig är en ny form, det känns extra mäktigt. Tack för det! säger Annika Norlin.