#srturne

Är det du som är Lotta?

Sveriges Radio är just nu ute på en landsomfattande publikturné. Kommunikationsdirektör Helena Engqvist reflekterar över sina intryck och de många samtalen från ett av flera stopp på vägen.

En äldre kvinna, Siri, kommer fram till mig. Hon vill berätta för sin idol Liselotte hur viktig morgonsändningen från P4 Västmanland Sveriges Radio är för henne. ”Om det inte var för Lotta skulle jag inte gå ur sängen”, säger hon när hon närmar sig Sveriges Radio-bussen på gågatan i Hallstahammar. Nu vill hon träffa och få ett ansikte till Liselotte Mellesmos röst. Jag frågar vad radio betyder för henne. ”Det är mitt bästa sällskap”, säger hon.

Under dagen kommer många fram. Det är kallt, snön hänger i luften, men lyssnarnas engagemang värmer. För många är radio en självklar del av vardagen. Rösterna och musiken man vaknar och somnar till. Där man blir underhållen, får veta vad som händer, kan skratta, höra ny och gammal musik och ibland bli heligt förbannad. Som när språkvetaren är en riktig besserwisser eller när någon ringer till Ring P1 och programledaren avbryter hela tiden.

Många vill göra sin röst hörd både i Hallstahammar och i Köping. Och många vill tacka och träffa radioprofilerna för den underhållning, det sällskap och den nyhetskoll som de ger lyssnarna. Diskussionerna och synpunkterna är många. Varför tar ni bara upp problem? Varför gör ni inte mer kriminaljournalistik? Jag älskar musik men varför spelar ni inte mer 50-talsmusik?

Många jag träffar vill ha fler positiva nyheter. De vill ha bevakning av just sin ort. Lokala nyheter ligger många varmast om hjärtat och många är nöjda med Sveriges Radios lokala bevakning. Att vi finns på över 50 platser betyder mycket för att kunna granska och skildra verkligheten där våra lyssnare är. Att nyheterna är opartiska och sakliga är helt avgörande för våra lyssnare men Dan P, som jämt lyssnar på radion vill berätta ”hur viktigt det är att man kan lita nyheterna men ibland kan ni väl lyfta något positivt också”.  Och i samtal med Leif som varje morgon och kväll lyssnar på P4 Västmanland. ”Utan er skulle jag känna mig halv, ni gör att man har koll på vad som händer. P4 påverkar hela min dag med lokalt på morgonen, trevligt sällskap och P4 Extra med bra musik.”

22-åriga Matilda gillar Sveriges Radio men säger att hon inte lyssnar på oss. Varför inte det? ”Jag lyssnar inte på radio, bara på mobilen”. Efter tips laddar Matilda ner Sveriges Radio-appen, då har hon plötsligt radion i mobilen och där finns hennes favoritpoddar, som visar sig vara flera Sveriges Radio-titlar, som P3 Dokumentär och Creepypodden. Detta sätter fingret på ett känt problem. Det är inte självklart att de som gillar vårt innehåll och lyssnar på enskilda titlar eller poddar, kopplar ihop det med radio i allmänhet och Sveriges Radio i synnerhet. Arbetet med att visa bredden i vårt utbud och att få våra lyssnare upptäcka annat än det de lyssnar på idag har aldrig varit viktigare.

Jag pratar också med ungdomar som ännu inte har upptäckt Sveriges Radios innehåll. Det är som att vi behöver återuppfinna public service för en ny generation. Avgörande är att vi finns där de är för att nå dem. Med ett innehåll som intresserar dem för att bli valda. Det är alldeles säkert att det måste ske på digitala plattformar. För Kalle, 14 år, som älskar motorsport och gaming, är det enbart Youtube som gäller. 

Varje dag, varje timme, ja i stort sett varje minut har vi kontakt med våra lyssnare på olika sätt. Alla dessa åsikter och tankar ger viktig input och goda råd till oss om hur vi kan bli bättre. Men inget slår det personliga mötet. Att få ansikte och röst på lyssnarna, att få höra dem beskriva Sveriges Radios betydelse i deras vardag och verklighet är otroligt inspirerande och energigivande. Tack för idag - för alla intressanta, trevliga och värdefulla inspel om radio, poddar, appar, programledare, nyheter och publikmedverkan och allt annat som engagerar och diskuteras under Sveriges Radios publikturné, från norr till söder.

Helena Engqvist, Kommunikationsdirektör