Hundratusentals fast i striderna i Libyen

2:10 min

Allt fler människor i Libyen tvingas nu lämna sina hem på grund av striderna. Samtidigt är hundratusentals flyktingar och migranter fast i landet och de riskerar att råka mycket illa ut. Det säger chefen för den Internationella Rödakorsfederationen, Francesco Rocca, till Ekot.

– Sedan många år tillbaka har flyktingarna och migranterna i Libyen utnyttjats politiskt, säger Röda Korschefen Francesco Rocca, och avser då inte dem som utnyttjats som slavar, eller för utpressning av anhöriga, utan att migranterna har utgjort ett politiskt vapen i förhandlingarna med EU.

Libyska krafter har fått stöd och betalt mot att de hållit tillbaka migranter.

Krigsherren Khalifa Haftar, som hittills varit den starke mannen i östra Libyen, försöker nu inta huvudstaden Tripoli för att ta makten från den FN-stödda regeringen där.

Francesco Rocca pekar inte ut någon särskild i Libyen, varken krigsherren Haftar, den FN-stödda premiärministern al-Sarraj, eller de många lokala milisledarna.

På frågan om en ny migrantvåg över Medelhavet nu kan komma att användas för att idka utpressning mot Rom och Paris för att få mer stöd, blir svaret kort och tydligt.

– Ja det är fullt möjligt. Ja. Jovisst, svarar den italienske chefen för Internationella Rödakorsfederationen.

Frankrike och Italien konkurrerar om Libyens olja och gas, men Francesco Rocca kommenterar inte den frågan.

Däremot säger han att de två länderna och Europa fattat alltför snabba avtal kring migration med Libyen.

EU har inte ställt tillräckliga krav om mänsklig respekt. Ingen har pressat Libyen att underteckna flyktingkonventionen. Även om landet är kaotiskt hade det varit viktigt, anser Rocca.

De intensiva striderna riskerar att leda till att båda migranter och libyer flyr nu.

– Ja situationen är mycket osäker, säger Francesco Rocca.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista