Stark kritik mot ICC efter beslut om Afghanistan

1:39 min

Människorättsorganisationer i både USA och Afghanistan riktar nu skarp kritik mot den internationella brottmålsdomstolen i Haag beslut om att man inte kommer utreda krigsbrott som begåtts i Afghanistan.

Domstolen själv hänvisar till praktiska problem men har också utsatts för starka påtryckningar från USA som motsatt sig utredningen.

Utredningen skulle ha handlat om huruvida någon av parterna i kriget i Afghanstan begått krigsbrott. Enda sen 2006 har domstolen samlat bevis om brott som kan ha begåtts av både talibaner, krigsherrar, afghanska regeringsstyrkor - och amerikansk militär framför all gällande hur de hållit misstänkta terrorister fångna.

Först 2017 inledde åklagaren Fatou Bensouda en formell utredning, något som USA omgående motsatte sig. I mars sa Trumps säkerhetsrådgivare Johan Bolton att USA skulle dra in eller neka visum till personal från den internationella domstolen som utredde amerikaner i afghanstanfallet och för någon vecka sen fick Fatou Bensouda sitt visum indraget. Och igår meddelade domstolen att man inte går vidare med utredningen med förklaringen att det är för komplicerat och kostsamt att fortsätta.

USA:s president Donald Trump kallar domstolens beslut för en internationell seger. men för människorättsorganisationer i Afghanistan är beskedet chockartat.

– Vi afghaner har lidit så länge och domstolen var vårt sista hopp eftersom vi bor i ett land där ingen rättvisa skipas, säger företrädare för Afghanistan Human Rights and Democracy Organization till nyhetsbyrån Reuters.

Också amerikanska människorättsorganisationer är skarpt kritiska.

Trumpadministrationens mobbningstaktik kanske kan hjälp USA undan rättvisan den här gången men det är ett farligt spel som kommer slå tillbaka mot USA, skriver en av chefen på American civil liberties union som skulle företrätt flera personer som hållits fånga och verkar ha utsatts för tortyr i amerikanskt förvar i Afghanistan något som var en del av den ICC-utredning som nu stoppats.