187 miljoner indonesier går till valurnorna

2:06 min

Det har av många kallats för världens mest komplicerade val. På onsdag ska det befolkningsmässigt största muslimska landet, Indonesien, hålla val.

187 miljoner människor ska under en dag välja både president, parlamentsledamöter samt sina regionala och kommunala ledare på en valsedel som är över en halvmeter lång.

Religion är ett hett ämne i valdebatten men som vanligt så spelar musik en stor roll i ett Indonesiskt val.

Framåt med Jokowi, sjunger supportrar till stöd för president Joko Widodo, allmänt kallad Jokowi. Han är den unga demokratins första ledare utan militär eller traditionell politisk bakgrund som i en knivskarp duell med Prabowo Subianto vann valet 2014. Nu fem år senare är det åter dessa två det handlar om i presidentvalet.

Över 40 procent av väljarna är unga mellan 17-35 år och många av dem vill se mindre av religiös inblandning i politiken och mer sakpolitik kring jobb och skola. 

– Jag vill att nästa regering ger oss en bättre och gratis skola samt bättre karriärvägar ut på arbetsmarknaden säger 17-åriga Angellica i Jakarta.

Idag ligger arbetslösheten på drygt 5 procent men den skulle behöva sjunka då så många unga kommer ut på arbetsmarknaden varje år. När det gäller arbetslösheten pekar många av presidentens politiska motståndare på att han misslyckats med att framförallt locka till sig utländska företag.

Svårigheterna här anses vara en osäkerhet om vart landet är på väg, som ett fortsatt moderat muslimskt land eller till ett land under mer strikta muslimska former.

Joko Widodo anses av många som garanten till en fortsatt moderat väg. Men för att även locka till sig mer starkt religiösa väljare så har han denna gång valt en vice presidentkandidat som kommer från en av Indonesiens största muslimska organisation och som gjort en del konservativa uttalanden som oroar många.

Prabowo Subianto, tidigare general och tidigare gift med diktator Suhartos dotter, anses ha en mer både militär och religiös framtoning i sin politik. Han har kampanjat en hel del kring ökade anslag till militären.