Socialdemokraterna vann rysarval i Finland

2:10 min

I Finland har Socialdemokraterna vunnit riksdagsvalet. Det blev mycket jämnt och var spännande ända in på slutrakan. Valet avgjordes med ett mandats skillnad.

Socialdemokraterna under ledning av Antti Rinne fick 40 mandat i riksdagsvalet i Finland, bara ett mer än Sannfinländarna.

Sannfinländarna blev näst störst med 39 mandat, men jublet var enormt då partiledaren Jussi Halla-aho togs emot av sina anhängare på partiets valvaka.

Det här var bättre än någon av oss hade kunnat förvänta sig. För bara ett och halvt år sedan var alla redo att dödförklara vårt parti men nu är vi tillbaka, sade Jussi Halla-aho.

Samlingspartiet blev tredje största parti med 38 mandat. Centerpartiet som har lett regeringen under de senaste åren gjorde en brakförlust med 31 mandat.

Bara fem veckor före valet valde partiledaren och statsministern Juha Sipilä att avgå på grund av att han inte lyckades driva igenom: att göra om vården och dela in Finland i 18 landskap.

De Gröna gick starkt framåt i riksdagsvalet och knep 20 mandat. 

- För De Gröna är det bästa resultat vi har haft i riksdagsvalet, vi ökar våra platser i riksdagen, sade partiledaren Pekka Haavisto.

Även Vänsterförbundet gick starkt framåt och fick 16 mandat.

Nu ligger sannolikt en stor utmaning framför socialdemokraternas Antti Rinne; det kan visa sig knepigt att snabbt bilda en regering med tanke på hur jämt slutresultatet blev.

Rinne ser ändå optimistiskt på att Finland har en regering före landet tar över EU-ordförandeskapet den första juli.

– Jag hoppas om vi är med att vi kan vara klara i slutet av maj, sade Rinne.

Valdeltagandet blev 72 procent vilket är något högre än för fyra år sedan.