Köpenhamn

23 gripna efter våldsamma protester

1:56 min

Sammanlagt har nu 23 personer gripits efter gårdagens och nattens oroligheter i Köpenhamn. Det hela startade under söndagseftermiddagen i samband med att det blev våldsamma protester mot en islamkritisk demonstration i stadsdelen Nørrebro.

– Det var sorgligt alltihop och att en sådan provokatör får röra sig fritt, säger kioskägaren Rahim Sani som blev vittne till gårdagens våldsamheter vid Blågårds plats i stadsdelen Nørrebro.

Under söndagseftermiddagen blev det våldsamma protester i samband med en islamkritisk demonstration. Stenar och andra föremål kastades mot polisen som bland annat svarade med tårgas.

Under kvällen och natten var det fortsatta oroligt på olika ställen runtom i Köpenhamn och fler mindre bränder anlades.

Upprinnelsen var protester mot den i Danmark kände islamkritikern Rasmus Paludan som ofta får epitetet provokatör. Han leder partiet Stram kurs och brukar anordna starkt islamkritiska demonstrationer i områden där det bor många muslimer. Eftersom det finns risk för bråk har han alltid polisskydd i samband med demonstrationerna.

– Han åker till ställen där han vet att det han säger blir uppfattat som en provokation, säger Saba Kiros som bor i området kring Blågård plats.

Men han har också rätt till yttrandefrihet tillägger hon.

Flera danska partiledare har reagerat på gårdagens oroligheter och både Rasmus Paludasn budskap och våldet mot polisen har fördömts. Lars Løkke Rasmussen skrev i går på Twitter att han tar kraftigt avstånd från Rasmus Paludans meningslösa provokationer som bara har som mål att så split. Men att han bör bemötas med argument, inte med våld.

Rasmus Paludan har ansökt om att få hålla ytterligare en demonstration här på Blågårds plats imorgon.