Uefa-besluten som ger Sverige enklare väg till VM 2022

2:32 min

För fyra år sedan lottades Sverige in i en mardröm till VM-kvalgrupp mot jättarna Frankrike och Nederländerna. I nästa VM-kvallottning kommer det att bli behagligare motstånd. Det kan till och med bli en drömlottning – tack vare en rad Uefa-ändringar i formatet.

Radiosporten erfar att det europeiska fotbollförbundet, Uefa, kommer att göra följande ändringar: 

Ändring 1: Antalet kvalgrupper utökas från nio i senaste VM-kvalet till totalt tio grupper för Qatar-kvalet 2022 (samma upplägg som EM-kvalet).
Varför det gynnar Sverige: Tio lag kommer att ligga i seedningspott A. Det ökar de svenska chanserna att bli toppseedat. 
 
Ändring 2: De fyra grupp A-vinnarna i nästa upplaga av Nations League 2020 kommer att toppseedas i den efterföljande VM-kvallottningen (precis som grupp A-vinnarna toppseedades i EM-kvallottningen)
Varför det gynnar Sverige: Det svenska landslaget kommer att spela i A-divisionen i nästa  upplaga. Och med bara tre lag i respektive grupp finns en rimlig chans att bli gruppvinnare och säkra sin toppseed i VM-kvalet. Lag som inte spelar i A-divisionen har alltså ingen chans att knipa dessa totalt fyra toppseeds. 
 
Ändring 3: Kvar återstår sex toppseeds till de totalt tio VM-kvalgrupperna, som kommer att delas ut till de europeiska nationer som i slutet av 2020 är högst på Fifa:s världsrankning (och som inte redan är toppseedade genom gruppseger i Nations League). Vid EM-kvallottningen användes Uefas nationsrankning för att hitta sex toppseeds utöver de fyra grupp A-vinnarna i Nations League. Men vid VM-lottning används Fifa-rankningen.
Varför det gynnar Sverige: En räddningsplanka för det svenska landslaget om man inte vinner sin Nations League-grupp och kniper toppseed till VM-kvalet den vägen. Sverige är starka på Fifa-rankningen och om man undviker misslyckanden i EM-kvalet, EM och Nations League kommer man att ha en rimlig chans på en av dessa sex platser. 

Ändring 4: Den europeiska VM-kvallottningen görs i november/december 2020, efter sommarens EM 2020 OCH efterföljande Nations League-gruppspel. 
Varför det gynnar Sverige: Konkurrenterna på Fifa-rankningen Nederländerna och Tyskland hinner mötas ytterligare en gång i EM-kvalet och ta rankingpoäng av varandra.

Rankingstriden som Sverige vill vinna

Fifa:s världsrankning exklusive nationer utanför Uefa, med rankingpoäng inom parentes:

1. Belgien (1737)
2. Frankrike (1734)
3. England (1647)
4. Kroatien (1621)
5. Portugal (1607)
6. Schweiz (1604)
7. Spanien (1601)
8. Danmark (1586)
9. Tyskland (1570)
10. Sverige (1567)
11. Nederländerna (1554)
12. Italien (1550)

Sverige är just nu Europas tionde bäst rankade lag på Fifa:s världsrankning. Skulle man ha kvar den placeringen vid VM-kvallottningen i slutet av 2020 blir man toppseedade i VM-kvalet även om man missar Nations League-seger – förutsatt att de fyra Nations League-gruppvinnarna återfinns ovanför Sverige på världsrankningen. 

Men Sverige har förstås också chansen att klättra på Fifa:s världsrankningen de kommande 1,5 åren. Just nu är det ett getingbo runt platserna åtta till tolv bland de högst rankade europeiska länderna på Fifa-rakningen. 

Det blir en hård kamp mellan Danmark (8), Tyskland (9), Sverige (10), Nederländerna (11) och Italien (12) om att toppseedas i VM-kvalet. Och positivt för Sverige är att Tyskland och Nederländerna spelar i samma EM-kvalgrupp.

Skulle Sverige klättra och vara åtta bland de europeiska nationerna när VM-kvallottningen genomförs i slutet av 2020 är man nästan garanterade att ligga i seedningspott A. För att snuvas i det fallet krävs att tre av de fyra grupp A-vinnarna i Nations League är rankade sämre än Sverige hos Fifa.

FOTNOT: Fifa utreder alltjämt möjligheten att utöka antalet lag i VM 2022 från 32 stycken till 48 stycken. Definitivt beslut väntas fattas på Fifa:s kongress i Paris i juni. Det hade ökat de svenska VM-chanserna, men enligt Radiosportens uppgifter är känslan inom Uefa att mästerskapet inte kommer att utökas.