Historiker: Debatten om IS-barnen inget nytt – samma som efter Andra världskriget

1:38 min

Debatten om vad som ska göras med barnen till de svenska IS-sympatisörer som är fast i Syrien påminner om diskussionerna som var efter Andra världskriget. Flera svenska kvinnor som gift sig med tyska medborgare var fast i Tyskland tillsammans med sina barn. Då slutade det med att kvinnorna och barnen hämtades hem till Sverige, det säger historikern Mats Deland.

– Det är klart att man kan jämföra dem. Det handlar i båda fallen om svenskar medborgare som åker till ett annat land. Sen är IS inte en stat som Nazityskland. I både fallen så handlar det om en krigföring som innefattar grova brott mot mänskligheten, säger han.

Runt 80 svenska barn uppskattas vara fast i fångläger i Syrien. Den senaste tiden har en debatt om vad som ska göras med dem rasat i Sverige. Många, bland andra Rädda barnen, har krävt att Sveriges regering ska agera för att ta hem dem till Sverige.

Utrikesminister Margot Wallström har sagt att regeringen jobbar för att göra det, men att det är komplicerat.

Enligt historieforskaren Mats Deland vid Mittuniversitet stod Sverige inför samma situation i slutet av Andra världskriget. Då var flera svenska kvinnor som gift sig med tyska medborgare fast i det krigshärjade Tyskland tillsammans med sina barn.

– I februari 1945 så genomförde den svenska staten en aktion där svenska kvinnor och deras barn hämtades till Sverige, säger han.