BRANDEN I NOTRE-DAME

Sandra från Göteborg: Parisarna är i chock

1:56 min

En kraftig brand förstörde delar av den franska Notre-Dame katedralen i Paris under måndagskvällen. Göteborgskan Sandra Wijk som studerar i Paris bevittnade branden på nära håll.

Den stora katedralen Notre - Dame (översättning: vår dam) tillhör det franska kulturarvet. Den 856 år gamla katedralen i Paris är en del av landets historia. Många blev väldigt berörda då byggnaden igår började brinna. 

Sandra Wijk från Göteborg har nyligen flyttat till Paris för att studera. Hon satt på ett café då hon upptäckte att det börjat brinna i katedralen.

– Det började med att många tittade upp på spiran. Det kom bara rök till en början men det eskalerade ganska snabbt, säger hon och fortsätter: 

– Allteftersom kände vi att det kommer inte gå att släcka, det verkade vara så svårt att släcka nedifrån eftersom det var så högt upp. 

På kvällen sa en påtagligt rörd president Macron att Notre-Dame-katedralen ska byggas upp igen. En nationell insamling för renoveringen ska omedelbart påbörjas, sa presidenten.

Under natten lovade den franske miljardären François-Henri Pinault att skänka 100 miljoner euro, motsvarande en dryg miljard kronor, till återuppbyggandet av Notre-Dame.