RECENSION - FILM

Dokumentärfilmen "Transnistra" – skicklig men närsynt

3:25 min

RECENSION. Anna Eborns nya dokumentärfilm "Transnistra" handlar om en grupp ungdomar i den moldaviska utbrytarrepubliken Transnistrien. Fredrik Wadström har sett.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Tonårstjejen Tanja, som inte kan simma, står en bit ut i floden där hon bottnar medan hennes killkompisar på flodbanken kastar små stenar mot henne. Plötsligt blir hon träffad och tappar balansen mot det djupa vattnet. De båda killarna som lojt suttit i gräset och kastat sten rusar upp båda två och slänger sig i vattnet. Tanja hostar och skrattar när hon blir uppdragen ur floden av sina kompisar.

Precis så här meningslöst och uttråkat fördriver tonåringarna sin tid i den lilla staden Kamenka medan kameran följer dem nära. Den stillastående vardagen utan vare sig förflutet eller framtid blir till en både vacker och skrämmande dans. Det känns som att någon när som helst kommer att dö, till exempel för att någon av dem ramlar från taket till den aldrig färdigbyggda fabriken där gänget brukar samlas eller att någon våldsam lek går över styr.

Anna Eborn visade i förra filmen "Lida" att hon är extremt följsam och lyhörd i sitt filmarbete. Men problemen som fanns då, framför allt avsaknaden av ett större sammanhang, blir ännu tydligare i nya "Transnistra". För det här är inte vilken plats som helst i forna Sovjetunionen. Det lilla landområdet Transnistrien bröt sig loss från Moldavien för snart 30 år sedan och är sedan dess ett internationellt icke erkänt, isolerat område med oklara framtidsperspektiv.

Filmen berör ingenting av detta. Vi befinner oss hela tiden långt inne i den bubbla där Tanja och hennes killkompisar lever. På vilket sätt är de påverkade av att de är födda i just Transnistrien och inte i en rysk eller ukrainsk småstad? Det får vi aldrig veta. I bästa fall väcker filmen en lust hos åskådaren att lära sig mer om en av de frusna konflikterna i östra Europa. I sämsta fall blir den bara en skicklig men närsynt studie av några tonåringar på drift i det moldaviska slättlandet.