Fängelse för spioneri i Ryssland

1:49 min

Norrmannen Frode Berg döms till 14 års fängelse för spioneri i Ryssland. Han tänker nu be president Vladimir Putin om nåd.

Straffet ska avtjänas i ett högsäkerhetsfängelse, enligt domstolen i Moskva. De cirka 500 dagar han varit häktad dras av ifrån straffet.

Berg godtar domen och kommer inte att överklaga, enligt hans advokat Ilja Nonvikov. Den kommer att vinna laga kraft i slutet av april.

– Först då kan Berg ansöka om benådning, säger Nonvikov till NRK.

Den pensionerade gränsvakten greps i en operation utförd av säkerhetstjänsten FSB den 5 december 2017 i Moskva. Han hade då på sig 3 000 euro (cirka 30 000 kronor) i kontanter.

Åklagaren hävdar att den 63-årige Berg bedrev spioneri om Rysslands atomubåtar, rapporterar AFP.

Frode Berg har erkänt kontakter med norsk underrättelsetjänst, samt att han har lämnat över pengar i den ryska huvudstaden på adresser som han fått av kontakter i Norge. Men Berg säger sig inte ha uppfattat att detta skulle vara ett led i spioneri.

Både den norska regeringen och underrättelsetjänsten har varit mycket förtegna om fallet.

Enligt Nonvikov krävs nu framgångsrika diplomatiska ansträngningar för att hans klient ska benådas.

Statsminister Erna Solberg besökte Ryssland i förra veckan och mötte då Putin. På frågor från journalister efter mötet uteslöt inte den ryske presidenten en benådning av Berg, men underströk att det först måste falla en dom.

- Det är ett gott tecken att Putin själv nämnde fallet, sade Nonvikov inför tisdagens dom