Sudan: Krav på militären att släppa makten

1:35 min

I Sudan ökar trycket på militären att lämna över till ett civilt styre efter att man avsatte president Omar al-Bashir i en kupp i förra veckan.

Afrikanska unionen, AU, hotar Sudan med uteslutning om landet inte hade civilt styre på plats inom 15 dagar.

– Jag vill betona att vi håller på att välja civil premiärminister, och att vi började med det redan innan AU:s uttalande, sa Jalal Eldin från Sudans militärjunta igår, efter att Afrikanska unionen ökade pressen och hotade med uteslutning om civilt styre inte är på plats i Sudan inom 15 dagar.
 
Samtidigt upprepade demonstranterna sina krav på civilt styre och lovade att fortsätta sina protester tills kraven är uppfyllda.
 
Men bilden är delad, flera länder i regionen ska enligt uppgift också ha uttryckt stöd för det militära övergångsrådet: bland annat Etiopien, Qatar och Saudiarabien.
 
Samtidigt undrar allt fler vad som nu ska hända med Sudans avsatte president Omar al-Bashir, som hålls i fångenskap på hemlig plats efter att han avsattes i en militärkupp förra veckan. Efter regimens grova övergrepp under kriget i Darfur är han åtalad i sin frånvaro vid internationella brottmålsdomstolen i Haag, misstänkt för brott mot mänskligheten och krigets lagar.
 
Men Sudans militära styre verkar inte redo att ta lämna ut sin förre president. Jalal Eldin meddelade också igår att en eventuell utlämning blir en fråga för Sudans kommande civila styre.