Världsberömd orgel i Notre-Dame tros ha klarat branden

2:38 min

Det finns hopp för den nästan 300 år gamla orgeln i katedralen.

Branden i Notre-Dame är nu släckt och snart ett dygn efter att branden startade på måndagskvällen börjar man nu se hur kyrkan har påverkats.

Värdefulla föremål räddades med hjälp av en mänsklig kedja ut redan på kvällen och nu verkar det som att även den världsberömda orgeln har klarat sig.

Den imponerande stora orgeln började byggas på 1730-talet och består av 8000 pipor. Orgeln är mycket kraftfull och unik eftersom den här byggts till i omgångar av de främsta orgelbyggarna under flera hundra år.

Den svenske organisten Hampus Lindwall, som är verksam i Paris, har spelat på stora orgeln i Notre-Dame och enligt honom så finns det hopp.

– Det fanns någon typ av platta under taket som gjorde att inte vattnet trängde igenom och orgelpiporna lär inte heller ha smält. Så det verkar bättre än farhågorna förutspådde men det återstår ändå att se hur mycket som är skadat av rök och annat.

– Vad gäller allt damm kommer genom rökutvecklingen det skadar också pipmaterialet och alla bälgar och allting.

Av Notre-Dames fasta inredning så verkar även det berömda, norra rosfönstrets glas ha klarat sig. Värre verkar det vara med det sydliga och västra rosfönstret, uppger The art newspaper.

Även de stenstatyer och gargoyler, som sitter på utsidan av kyrkan och är kända bland annat från Disneys filmatisering av Ringaren i Notre dame, sitter kvar men det är oklart hur påverkade de är av branden.

Något som kan betraktas som tur i oturen, är att bronsstatyerna av de 12 apostlarna och de 4 evengelisterna, flyttades från katedralens tak för rengöring, för bara några dagar sedan. Tack vare det räddades de alltså undan elden.

Ganska snabbt efter att branden upptäcktes igår så bildade brandmän en mänsklig kedja och räddade på så sätt ut värdefulla konstföremål och ovärdeliga reliker ur kyrkan, bland annat det som sägs vara Jesus törnekrona och ett klädesplagg som tillhört kung Ludvig IX. Föremålen kommer nu att beredas plats på museet Louvren istället.

Enligt organisten Hampus Lindwall är inte branden helt oväntad.

– Jag är inte så förvånad om jag ska vara helt uppriktig. Ofta är det problem med underhåll och skötsel på grund av att det är så många historiska monument i Paris så man kan helt enkelt inte upphålla allting, säger Hampus Lindwall.