Eksjö

Efter storbranden: Nu växer nya Forsellska gården fram

1:47 min

Fem år efter storbranden i centrala Eksjö ska en ny byggnad stå klar.

Den nya byggnaden ska smälta in i stadsbilden i Gamla stan, med kullersten och trähus. Samtidigt är brandsäkerheten högprioriterad.

– Det blir sprinkleranläggning och vissa delar av fasaden kommer målas med brandsäker färg och sen är allt indelat i brandceller med dubbla lager gips och det är tätat överallt, säger Pelle Mosskull som är projektchef för Eksjöbostäder.

Det var den 16 augusti 2015 som det utbröt en brand i fastigheten Ciselören 1 i gamla stan i Eksjö. En ung kvinna omkom och ett av Eksjös äldsta och största trähus, även känt som Forsellska gården, totalförstördes.

För att kunna påverka återuppbyggnaden och stadsbilden köpte Eksjö kommun firman som ägde fastigheten. Efter en upphandling står det nu klart att det blir Byggkompaniet i Nässjö som ska utföra nybyggnationen.

– Hela gamla stan består av en massa K-märkta byggnader och det är därför vi bygger upp det här igen, för att bevara kulturarvet i Gamla stan, säger Maria Lund, vd för Eksjöbostäder och Kommunfastigheter.

Och trädet på innergården som alla ville behålla men som visade sig vara genomruttet?

– Det blir ett nytt träd, en lönn, och jag har skrivit till kronprinsessan Victoria och frågat om hon kan komma och plantera det.