Ett år efter värmeböljan

Färre och svagare kalvar under höstens älgjakt

2:00 min

Den varma sommaren förra året kommer att leda till färre och svagare kalvar i år. Det kan i sin tur påverka höstens älgjakt.

Fredrik Widemo är viltforskare på SLU, och även Svenska Jägareförbundets naturvårdsstrateg.

– Det man har sett i tidigare studier när man har tittat på effekter av varma och torra somrar, så brukar effekten vara större år två. Alltså året efter, säger han.

Värmen och torkan i Sverige förra sommaren påverkade älgstammen. Uppskattningsvis handlar det om 10 procent färre kalvar per hondjur, jämfört med tidigare år. Den uppskattningen bygger på observationer från jägare under förra höstens jakt.

Sannolikt dog kalvarna under sommarmånaderna, när älgkorna haft svårt att producera tillräckligt med mjölk.

Dessutom väntas årets kalvar bli mindre än vanligt – detta eftersom älgkorna var i sämre kondition när de i höstas gick in i reproduktionen, och haft mindre energi för fosterutveckling under vintern.

– Så vi förväntas oss att vi kommer få färre kalvar och mindre kalvar i år också. Det blev alltså en effekt förra året i minskad överlevnad, och i år att det föds färre och att de som föds blir lättare, och förmodligen kommer att ha svårare att överleva.

Situationen i älgstammen kan påverka årets älgjakt. Enligt Fredrik Widemo resonerar man i flera län att årets kalvar har sämre förmåga att reproducera sig, och därför bör skjutas.

– Även om det finns färre älgar att skjuta så har man i en del län gått ut med rekommendationen är att man bör skjuta många av de här klavarna ändå. För de kommer inte bidra till en stark och högkvalitativ älgstam framöver, säger Fredrik Widemo.