VÅRD

Donationsvilja löser inte organbristen: "Inte där problemet ligger"

1:58 min

Svenska nyheters uppmaning i tv orsakade rusning till Donationsregistret. Fast organisationen Mer organdonation tror inte att organbristen löses om alla registrerar sig.

Drygt 18 000 människor registrerade sig i Donationsregistret under början av februari efter en uppmaning i SVT-programmet Svenska nyheter. En markant ökning då ungefär 300–1000 människor brukar registrera sig varje vecka. 

Ungefär 15 procent av svenskarna har registrerat sin vilja samtidigt som drygt 800 människor väntar på en transplantation. Emma Dalman jobbar för organisationen Mer organdonation (MOD) som verkar för att ingen med transplantationsbehov ska dö.

MOD menar att organbristen inte hänger ihop med antalet människor som finns i Donationsregistret utan att andra åtgärder skulle leda till fler transplantationer. Emma Dalman berättar att det kan finnas en okunskap inom vården kring dessa frågor eftersom det är en ovanlig händelse. 

– Det vi främst måste lägga krut på är sjukvårdens rutiner och rådande lagstiftning. Eftersom det är så pass få som dör på det här sättet kan man som läkare aldrig stött på det här innan, säger hon.