MP-ledning vill utreda namnbyte på partiet

2:10 min

Efter många års diskussioner vill Miljöpartiets ledning nu utreda ett namnbyte på partiet. Det beskedet kommer inför kongressen i maj.

En rad medlemmar tycker att Miljöpartiet de gröna bara ska heta De gröna.

EU-parlamentarikern Jakop Dalunde, ledamot i partistyrelsen, har under många år drivit frågan om att partiet ska byta namn.

– Jag tycker att det nu är utmärkt att vi nu tar första steget mot att göra ett namnbyte, som kommer att bidra till att det blir lättare för oss att uppfattas, inte som ett enfrågeparti, utan ett grönt parti, med bred ideologisk grund med sakpolitik på alla politikområden, säger EU-parlamentarikern Jakop Dalunde.
 
Inför Miljöpartiet de grönas kongress vill en rad partimedlemmar att det egna partiet ska stryka "Miljöpartiet" och - i likhet med de flesta systerpartier i världen - bara heta "De Gröna".
Det skulle signalera att partiet inte är ett enfrågeparti, med fokus på bara miljön, enligt en av motionerna.

Frågan om namnbyte har genom åren varit uppe på flera av Miljöpartiets kongresser - men röstats ned. Nu går partistyrelsen alltså delvis motionärerna till mötes - och föreslår en utredning som ska vara färdig inom ett år.

Det är inte okomplicerat att ändra namn på partiet, konstaterar partistyrelsen.
 
– Det kan vara en del av att signalera att man gör någonting lite nytt, och att vi vill bredda sig och så. Men det är klart att det finns nackdelar, det är inget litet jobb att byta namn, säger tillförordnade partisekreteraren Marléne Tamlin

Ledningen bedömer bland annat att det skulle innebära en väldigt stor kostnad. Enligt Jakop Dalunde är det här ingenting som kan ske i en handvändning.

– Jag ser framför mig att man skulle kunna göra ett sånt här namnbyte i anslutning till ett nytt partiprogram exempelvis, där själva syftet med nya partiprogrammet är att tydligare visa bredden på den gröna ideologin.

Miljöpartiet har redan bytt namn en gång, det var 1985 som partiet valde att lägga till "De gröna", bland annat för att markera sin ideologiska gemenskap med De gröna i Västtyskland.

Men Karin Svensson Smith, som är miljöpartistiskt kommunalråd i Lund, är skeptisk till ännu ett namnbyte.

– För mig signalerar ett namnbyte en osäkerhet om identitet. Folkpartiet Liberalerna, gamla och nya Moderaterna och så vidare, och jag tror att möjligheten att nå fram som ett Miljöparti är större än någonsin.

Men ligger det inte någonting i att det skulle kunna visa på samhörighet med era systerpartier i Europa, där många heter De gröna?

– Det finns många andra namn på dem som ingår i den grupp som förenar De gröna i EU-parlamentet, så jag tror inte att själva namnet är den viktigaste fråga. Vår viktigaste fråga nu är ju att få tillbaka det förtroende vi hade våren 2014,  inför EU-parlamentsvalet då.