Vetlandabonde: Utan EU-bidragen går matpriserna upp

1:49 min

Nära 40 procent av EUs budget går till jordbruket. Men utan bidragen skulle många bönder slås ut och maten bli dyrare, enligt Vetlandabonden Jörgen Svensson.

Nära 40 procent av EUs budget går till att stödja jordbruket och av det betalas omkring 671 miljoner kronor ut i bidrag till lantbrukare i Jönköpings län, räknat på 2017 års siffror.

- Utan EU-stödet kan vi inte fortsätta och det är samma sak för de flesta lantbrukarna i Europa, säger mjölkbonden Jörgen Svensson från Slageryd utanför Vetlanda.

Hans jordbruksrörelse får runt en miljon kronor per år EU-bidrag. Det ungefär motsvarar lönerna för honom själv, hustrun Karin som är delägare, och två deltidsanställda. Utan stödet skulle hans företagande vara mycket svårare.

- Lantbrukarna med svagast konkurrensförmåga försvinner först. Sen hittar väl marknaden en balans på en högre nivå. Då kommer livsmedelspriserna att gå upp, säger Jörgen Svensson.

Jordbruket är ingen het fråga inför valet till Europaparlamentet i maj trots att det tar en stor del av EUs budget och trots att stöden kan bli lägre när Storbritannien lämnar unionen.

På lång sikt ska jordbruksstöden göras om och Sveriges linje är att dom ska minskas. Jörgen Svensson tycker att det ofta glöms bort att EU-stöden ger låga livsmedelspriser.

- Det är konsumenterna som har nytta av EU-stöden genom att de kan handla billig mat. Plus att de har en otrolig valfrihet. Mejerihyllan är ju 20 meter lång nu för tiden, säger han.

De åtta största mottagarna av EUs jordbruksstöd i Jönköpings län 2017:

Kjell Sandahl, Vetlanda, 4 miljoner kronor
Solinge Säteri, Mullsjö, 3,8
Kennet Gustavsson, Sävsjö, 3,5
Sånna kött, Tranås, 2,7
Anders Johansson, Vetlanda, 2,3
Bordsjö Fideikomiss, Aneby, 2,2
Kennet Klasson, Tenhult, 2,1
Kenneth Israelsson, Nässjö, 2,1