Regionens ekonomi

Trots underskott - inga nya besparingar för sjukvården

1:58 min

Region Västernorrland ser ut att gå 100 miljoner i underskott under 2019. Det visar den senaste prognosen. Men några nya besparingar inom vården planeras inte.

Prognosen för Region Västernorrland pekar på 100 miljoner kronor minus för 2019. Men eftersom man hade hoppas på nästan 100 miljoner kronor plus blir resultatet nästan 200 miljoner mindre än förväntat. Men ändå ska sjukvården fredas, åtminstone den närmaste tiden, lovar Lena Asplund (M) som är ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden:

– Vi behöver inte spara under de kommande två åren på varken primär- eller specialistvården.

Västernorrland är ett län som har mycket höga kostnader för inhyrd personal som stafettläkare och stafettsköterskor. Där finns det mycket att spara, säger regionrådet Glenn Nordlund (S).

– Ja, om vi skulle komma ner på samma nivå som Norrbotten skulle vi spara 100 miljoner direkt, säger Nordlund.

Oppositionen med centerpartiet i spetsen vill se en kriskommission som skulle kunna gå igenom alla kostnader för regionen och hur man skulle kunna åtgärda dem.

– Det är ett erbjudande till majoriteten att vi ställer upp med alla kloka idéer och förslag som partierna samlat kan föra fram, för att lösa den här ödesfrågan, säger Jonny Lundin (C).