Läkare: Bilden av snabba trans-utredningar stämmer inte

1:51 min

Utredningarna för könsdysfori har kritiserats för att gå för fort. Men en diagnos betyder inte att man får vård direkt. Det säger Lennart Fällberg, enhetschef på Lundströmsmottagningen.

– Man kommer hit med inställningen att får jag diagnos så får jag behandling. Och då blir mitt liv bättre. Det man inte vet är att alla behandlingar har baksidor och det vill vi att man ska vara förberedd på, annars blir de en väldigt negativ överraskning, säger han.


Enligt Lennart Fällberg ser utredningsprocessen olika ut från fall till fall. Men oftast tar det minst ett år, även fast diagnos fastställts tidigt.

– Det är för att vi ska vara säkra på att det här är nåt som består över tid och för att patienten ska hinna reflektera och utforska sin könsidentitet, säger han.

Att utredningarna skulle vara för snabba stämmer därför inte.

Robin Dahlstedt fick vänta åtta månader innan han fick börja utredas. Sedan tog det tre år innan hans utredning var klar.

– Det kändes väldigt jobbigt så att jag slutade gå i skolan, jag var väldigt mobbad och satt hemma i två år. Det vände när jag bytte skola och en pedagog förstod att nånting var fel. Hon hjälpte mig att berätta för mina föräldrar så att jag kunde börja liksom med utredning, säger han.