Efter branden

Notre-Dame engagerar i hela världen

2:38 min

Det kommer reaktioner från hela världen med solidaritet efter den dramatiska branden i Notre-Dame i Paris.

Många människor blir engagerade när en så symbolisk världsarvsbyggnad, över 800 år gammal, står i brand.

Notre-Dame har överlevt två världskrig med bomber och försök till terroristattacker. Många turister glider förbi den enorma katedralen i flodbåtar. Den har inspirerat i konst och kultur i hela världen.

Författaren Victor Hugo har gjort det ikoniska byggnadsverket ännu mer berömt genom romanen Ringaren i Notre-Dame som också blivit till en Disneyfilm.

Franska tidningen Libérations rubrik i dag är: "Notre Drame" - vårt drama. Ledare från hela världen har uttryckt bestörtning. Bilder av världsarvet visar ett apokalyptiskt hål i det välvda medeltida kyrktaket där den gotiska tornspiran rasade in och bildade en hög av sotiga rester från olika århundraden. Framför det stora altaret pyr rök.

I en byggnad i närheten med utsikt över katedralen såg en granne hur tornspiran rasade. Hon trodde att allt skulle brinna upp.

– Jag bad böner och ringde mina föräldrar. Det här är Frankrike, vårt arv, vårt monument, vårt liv, säger hon till tv-kanalen BFMTV och hoppas att folket nu står enat.

Det är en sorg men också en lättnad i Paris över att det mesta av den världsberömda siluetten finns kvar. Parisborna har gång på gång de senaste åren visat att de överlevt trauman, trotsat terrorism på terrasser, översvämningar av floden Seine och reagerat när demonstranter attackerat nationalsymboler.

Varje gång visar Parisborna att de älskar sin stad, sin historia och att det inte går att krossa glädjen, magin och romantiken i världsstaden.

Politikern Alain Juppé som besökt platsen i dag beskriver för fransk tv hur skakade alla är och betonar hur viktigt det är att hålla löftet om att bygga upp det som rasat av Notre-Dame.

Olika församlingar visar solidaritet. Ledare för muslimer i Frankrike uppmanar till insamlingar för återuppbyggnaden, också judar engagerar sig. Påven visar sitt stöd. Från grannlandet Italien kommer också en hälsning från Operahuset i Venedig som två gånger drabbats av eldsvådor. Budskapet: "Vi brann två gånger, men två gånger reste vi oss starkare ur askan.