Välspelat i Robert Redfords sista roll

2:07 min

RECENSION. Sin sista film som skådespelare har han sagt, Robert Redford när han nu ikläder sig rollen som återfallsbankrånaren Forrest Tucker, i regi av David Lowry. Gunnar Bolin har sett.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Sissy Spacek och Robert Redford spelar det äldre par som finner varandra och som tvingas förhålla sig till att Redford rollfigur är beroende av att råna banker.

I filmens början ser vi en stilig kvinna i sjuttioårsåldern som står med sin bil vid vägkanten, motorhuven är uppe och en lika stilig 80 plusman kommer fram och erbjuder sin hjälp.
Men.. det är ju de där sirenerna vi hör som är den huvudsakliga orsaken till mannens plötsliga hjälpsamhet, han vill nämligen doppa huvudet i bilens innanmäte så att han inte blir upptäckt, men ändå så är han godheten personifierad - den notoriske återfallsbankrånaren Forrest Tucker spelad av Robert Redford. Kan du nåt om bilar? frågar Jewel spelad av Sissy Spacek. Nej, erkänner Forest egentligen inte alls..
och så slår det små gnistor mellan dessa två americandreamgamlingar - hon i slitna jeans och rymliga skjortor han i kostym, hatt och snedgångna boots.

Men vad göra med en man som är beroende av att råna banker? Och som är lika mån om att personalen inte mår dåligt som han är av att få med sig pengarna?

"Den siste gentlemannens" stämning tar oss tillbaka till tidiga Redfordfilmer som Butch Cassady och Sundance kid eller ännu mer Blåsningen - det charmerande, godhjärtade välspelade och välregisserade dramats tid.
Här handlar det inte främst om spänning alldeles oavsett hur mycket Casey Afflecks polis jagar den mystiska åldrade rånarligan - inte heller om psykologin bakom denne återfallfallsförbrytare. Nej, det handlar om - trivsel. Om att gosa ned sig lite djupare i biofåtöljen och tänka ja det är bra härligt med lite välgjord film ibland men smack smack är inte popcornen lite i sötaste laget?