Efter avslöjandet

Bengtzboe: Jag är besviken på mig själv

2:25 min

Enligt Aftonbladet har den moderate riksdagsledamoten Erik Bengtzboe varit skriven hos sin mamma i Nyköping, när han egentligen bor i Stockholm. För det har han fått över 150 000 kronor i bidrag från Riksdagen.

Erik Bengtzboe förnekar att han bor i Stockholm, men säger att han ska betala tillbaka pengar.

Enligt Aftonbladets granskning har Erik Bengtzboe varit skriven i sin mammas villa i Nyköping sedan 2013, och fram till att Aftonbladet började ställa frågor om det här för några veckor sedan.

Det är ett misstag med folkbokföringen medger Erik Bengtzboe. Han menar att han i själva verket bor i ett fritidshus i Nyköping som hans mor äger, men att han glömt att ändra folkbokföringsadress.

Aftonbladet skriver att Erik Bengtzboe faktiskt bor i Stockholm. Men eftersom han uppgett en adress i Nyköping som sin permanenta bostad – har han fått ersättning för en övernattningslägenhet i Stockholm. En bostadsrättslägenhet. Bidraget rör sig om halva månadskostnaden.

Han har även fått ett så kallat Stockholmstraktamente, eftersom den permanenta bostaden ligger mer än 5 mil från Stockholm. Sammanlagt har Erik Bengtzboe felaktigt fått 158 000 i bidrag av riksdagen, enligt tidningen.

I ett inlägg på Facebook vidhåller Erik Bengtzboe att han bor i Nyköping men att han glömde skriva sig på rätt adress i Nyköping. Misstaget har enligt Bengtzboe själv inte lett till att storleken på ersättning för boende i Stockholm påverkats.

Däremot har reseersättningen blivit fel. Han skriver: att ”Jag är besviken på mig själv för att jag missade att folkbokföra mig på rätt adress och jobbar nu tillsammans med Riksdagen för att räkna fram hur mycket jag ska betala tillbaka.”

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, skriver i en kommentar att han tar uppgifterna på stort allvar.

”Alla riksdagsledamöter ska följa de regler som gäller för resor och ersättningar. Det första och viktigaste är naturligtvis att eventuella utbetalningar som gjorts på felaktiga grunder betalas tillbaka”, skriver han.