Allvarliga brister i skönhetsbranschen

2:09 min

Personer i skönhetsbranschen arbetar under hälsofarliga förhållanden och utsätts i vissa fall för koppleri och människohandel. Det visade sig när flera myndigheter under förra veckan gjorde kontrollbesök på över 120 massage- och nagelsalonger runt om i Sverige.

Främst är det Polisen, Arbetsmiljöverket och Skatteverket som har varit ute i verksamheterna för att upptäcka fall där arbetstagare utnyttjas.

Polisen har efter detta gjort en anmälan om människohandel och en om koppleri. Det visade sig också att många av arbetstagare kommer från länder som Rumänien, Vietnam och Thailand, och saknar svenskt arbetstillstånd.

Per Englund som är kriminalinspektör på Polisen är den som har samordnat kontrollerna.

– Vi har sett att många av de här företagen fuskar med regler som Arbetsmiljöverket har. Samtidigt upptäckte vi fall där vi kunde misstänka att personer var utsatta för människohandel eller människoexploatering, säger Per Englund.

Även Skatteverket och Arbetsmiljöverket hittade brister under kontrollerna, och Skatteverket går nu vidare med ett flertal ärenden där man bland annat funnit salonger med otrygga anställningsförhållanden.

Enligt Arbetsmiljöverket finns stora hälsorisker för personer som arbetar i nagelsalonger. Det handlar om giftiga kemikalier som kan leda till sjukdom, och i många fall saknades ventilation och kunskap om hälsoriskerna.

Arne Alfredsson, som är avdelningschef på Arbetsmiljöverket, berättar att man till följd av kontrollerna förbjöd en tredjedel av salongerna att fortsätta bedriva sin hälsofarliga verksamhet, säger Arne Alfredsson.

– Där har våra inspektörer gjort bedömningen att det här är så farligt så det här får de inte fortsätta med förrän de har rättat till det hela. Det är en högre siffra än vad vi brukar se, säger han.  
 
Myndigheternas gemensamma kontroller ska ge en signal till både exploaterande arbetsgivare men också till dem som nyttjar salongernas tjänster.

Som konsument finns inget enkelt sätt att avgöra om en salong bedrivs på ett regelrätt sätt. Man får helt enkelt själv försöka att skapa sig en uppfattning. 
 
– Man kan gå ut på internet och googla. Det finns både seriösa  nagelsalonger och thaimassageställen, säger Per Englund från Polisen.